Administratorul infrastructurii feroviare din România a făcut primul pas spre o cale ferată la Aeroportul Brașov Ghimbav.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost publicat anunțul de licitație privind ”Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii:<Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav> SRCF Brașov”.
În urma derulării acestui contract, sunt așteptate de la contractant studiile de fezabilitate, realizate separat pentru fiecare stație în parte. Documentaţiile tehnico-economice vor conține Studiul de Fezabilitate final pentru ˮRealizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov Ghimbavˮ, studiul de traseu pentru legătura la Magistrala 300 în zona Bod-Feldioara pentru sporirea accesibilității și pentru realizarea unei legături directe cu Terminalul intermodal Feldioara, întocmit similar unui studiu de prefezabilitate, studiu privind electrificarea traseului Brașov – Bartolomeu (– Ghimbav) – stație Terminal AIBG – legătura cu Magistrala 300, întocmit similar unui studiu de prefezabilitate.
1,2 milioane de lei pentru SF privind o cale ferată la Aeroportul Brașov
Valoarea totală estimată a contractului este de 1,2 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 250.000 de euro. Componenta financiară a ofertei va cântări în proporție de 40 %, iar restul componenta tehnică – “Demonstrarea capacității tehnice de implementare a contractului, precum și o planificare adecvată a resurselor umane și a activităților”.
Durata contractului va fi de un an de zile, iar sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri proprii ale CNCF CFR SA.
Pentru participarea la licitație, ofertantul trebuie să demonstreze că în ultimii trei ani a prestat servicii similare în valoare individuală/cumulată de minimum 1,2 milioane de lei fără TVA. Garanţia de participare este de 12.200 de lei, pentru o perioadă de cel puţin patru luni de la data limită de depunere a ofertelor.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 13 aprilie, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la 13 august 2020.
Aeroportul Brașov, o ambiție a autorităților locale
Construcția Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav a fost ambiția celor care s-au perindat pe la conducerea Consiliului Județean, în ciuda faptului că mulți specialiști în aviație au avertizat că nu se va susține din punct de vedere economic și al traficului. Și asta pentru că va fi situat la nici 200 km de cel mai mare aeroport al țării, Henri Coandă Otopeni.
În septembrie 2012 a fost stabilit câștigătorul licitației de construire a pistei aeroportului. Potrivit caietului de sarcini, Vectra Service SRL a avut cea mai bună ofertă, cu prețul cel mai mic, de 12,7 milioane de euro. Pista aeroportului a fost inaugurată oficial la data de 3 octombrie 2014. Între timp, Consiliul Județean a mai alocat 106 milioane de lei și a făcut un împrumut pentru alte 100 milioane de lei. Banii sunt necesari pentru terminalul de pasageri de 3.600 de mp, turnul de control, parcarea de 163 de locuri și alte lucrări necesare finalizării investiției. În total, Aeroportul Brașov va costa 57 milioane de euro, inclusiv pista.
Licitația pentru realizarea căilor de rulare a fost câștigată de austriecii de la Porr Construct SRL, care au cerut un preț de 31 milioane de lei. Porr Construct are mai multe proiecte în derulare și în domeniul feroviar, printre care dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești. Potrivit proiectului, se vor realiza următoarele obiective: cale de rulare Alfa (cu o lungime de 200 de metri și o lățime de 23 de metri, plus acostamente); platforma de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135 m/145 m și va permite staționarea a trei aeronave de categoria C cu anvergura aripilor de 36 metri); canalizare pluvială pentru obiectivele proiectate și pentru pista de decolare-aterizare existentă; montare tubulatură de balizaj pentru obiectivele proiectate (cale de rulare și platformă); iluminat platformă; elemente de protecție a construcțiilor din banda pistei. Acum, se vrea și o cale ferată la Aeroportul Brașov.
Pentru mai multe informații despre proiectele CFR SA, vă așteptăm la Galați, în perioada 11-12 martie 2020, la Conferința de Infrastructură organizată de Club Feroviar.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail