Site logo

Concediile medicale la stat, substitut pentru lene sau greva pe care nu vrei/nu poți s-o declari

5 februarie 2025

Concediile medicale la stat

Concediile medicale la stat au devenit o modalitate la îndemână și tot mai folosită pentru a lipsi de la serviciu, fie că nu ai pur și simplu chef, fie că vrei să-ți exprimi o nemulțumire și nu poți, din punct de vedere legal, să intri în grevă. Departe de noi de a spune că toți angajații de la stat fac asta, însă fenomenul este din ce în ce mai răspândit, inclusiv în domeniul transporturilor. Iar în majoritatea cazurilor este vorba de societăți sau companii de stat, pentru că la privat angajatorii nu tolerează asemenea practici, care se pot solda cu concedierea.

Azi, mai mulți mecanici de tren de la metrou s-au îmbolnăvit subit, iar rezultatul a fost acela că responsabilii Metrorex au fost nevoiți să anuleze trei trenuri de pe Magistrala 2. În consecință, garniturile au circulat la intervale de succedare de 6 minute, în loc de 4 minute, iar peroanele și trenurile au fost arhipline, la orele de vârf.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Mecanicii de la metrou s-au îmbolnăvit brusc

Angajații Metrorex nu pot face grevă, deoarece au un Contract Colectiv de Muncă în vigoare, semnat la finele lunii noiembrie, după luni întregi de negocieri. Însă prevederea din CCM care-i interesa cel mai mult, și anume majorarea salariilor cu 1.050 de lei de persoană de la 1 ianuarie, a fost anulată de Ordonanța de Urgență 156/2020, cunoscută și ca Ordonanța Trenuleț.

Președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Marian Artimon, a anunțat că de luni salariații metroului vor intra în grevă japoneză, iar de săptămâna viitoare în ”greva excesului de zel”.

Greva japoneză a fost mai puțin vizibilă, așa cum am scris luni, însă protestul de azi a fost mult mai de impact. Asupra bucureștenilor care se duceau la serviciu, nu asupra guvernanților. Poate că mecanicii respectivi chiar s-au simțit rău, însă nu putem să nu ne întrebăm cum de s-a întâmplat să se îmbolnăvească toți deodată și brusc.

Șoferi de troleibuz, în concedii medicale de peste o jumătate de an

Din păcate, nu este singura situație de acest fel din domeniul transporturilor de stat. Anul trecut, din cauza lucrărilor la Magistrala 6 de metrou, Depoul Bucureștii Noi s-a închis, așa că șoferii de troleibuz au fost trimiși la Depoul Vatra Luminoasă.

Troleibuzele de pe linia 79 se retrăgeau la Bucureștii Noi, iar șoferilor nu le-a convenit că trebuie să se ducă la Vatra Luminoasă, chiar dacă aveau transportul asigurat de STB. În consecință, cei mai mulți dintre ei și-au luat concedii medicale, iar pe linia 79 circulă cu precădere autobuze, chiar și în momentul redactării acestui articol, la mai bine de o jumătate de an.

Ce faci când se reduce programul de lucru? Intri în medical

pierderile CFR MarfăUn alt caz s-a petrecut la CFR Marfă. La începutul lunii noiembrie 2024, conducerea transportatorului feroviar național le-a propus sindicatelor un program de lucru de patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariilor. Măsura a fost luată din cauza faptului că a scăzut prestația de transport de cărbune, dar și volumul transportului de cereale pe calea ferată din Ucraina.

Un ceferist care a comentat la mesajul de Crăciun postat pe Facebook de conducerea societății s-a dat de gol: ”Mulțumim la fel, sărbători fericite! Apropo, abia am reușit să iau un medical de o lună ca să scap de RPL (reducerea programului de lucru – n.red.)!!! Sper să nu mai continuați cu ele pentru că nu știu dacă mai reușesc să iau din nou altul!”. Probabil că nu a fost singurul care a procedat în acest fel.

Îmbolnăvirile de la Metrorex, inspirate de cele de la Tarom

curse Tarom spre Constanța ceferist în conducerea TaromÎnsă similitudinea cea mai mare cu protestul de azi al angajaților Metrorex o are situația din vara anului trecut de la Tarom, altă companie de stat din subordinea Ministerului Transporturilor.

Nemulțumiți de salarii, într-o singură dimineață nu mai puțin de 29 de piloți ai companiei aeriene naționale s-au declarat inapți de zbor. Practic, o grevă mascată, căci ulterior ei s-au ales cu salariile mărite. Că, deh, ministrul Sorin Grindeanu nu dădea de la el din buzunar, ci din banii statului român. După ce s-a făcut anunțul referitor la soluționarea revendicărilor, situația medicală a piloților a revenit brusc la normal și s-au întors la manșă.

Ciolacu, revoltat de modul în care se acordă concediile medicale la stat

lucrările la M6Premierul Marcel Ciolacu a criticat în mai multe rânduri modul în care se acordă concediile medicale la stat și numărul mare de zile în care salariații stau acasă din acest motiv. ​El spunea la începutul anului trecut că în România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale ”pentru strănutat şi răceală”.

”Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi”, se revolta prim-ministrul.

Apoi, în luna decembrie, într-o formă intermediară a proiectului Ordonanței Trenuleț a apărut prevederea privind scăderea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă de la 75% la 65% din salariu. Ulterior, s-a revenit asupra acestei prevederi, așa cum am scris la vremea respectivă.

Nu trebuie pedepsiți toți salariații. Unii chiar au nevoie de concediu medical

Neîndoielnic, Marcel Ciolacu avea dreptate când spunea că se acordă mult prea ușor concediile medicale la stat, căci despre ele este vorba, nu despre cele din domeniul privat.

​Soluția nu este însă reducerea indemnizațiilor tuturor beneficiarilor de concediu medical, ci o mai bună reglementare și, mai ales, un mai bun control. Nu poți să tai din banii ”la toți”, ca să-l cităm, căci sunt salariați care chiar au nevoie de concedii medicale și nu pot fi tratați la fel cu cei care folosesc acest instrument pentru a sta acasă.

Share