Site logo
18 mai 2022

Miercuri, 18 mai, a debutat la Facultatea de Construcții Căi Ferate, Drumuri și Poduri București a XVI-a ediție a Conferințelor Club Feroviar – Conferința de Infrastructură 2022.

Conferințele Club Feroviar, ajunse la a XVI-a ediție, reprezintă cel mai relevant eveniment specific feroviar, care asigură platforma de comunicare între operatorii feroviari de transport, administratorii de infrastructură, reprezentanţii guvernului şi cei ai industriei feroviare.

Evenimentul care se întinde pe durata a două zile a fost deschis de George Stoicescu, profesor doctor inginer la Universitatea Tehnică de Construcții București. Stoicescu cadru didactic a vorbit de importanța transportului RO-LA. „Sper în dezvoltarea transportului Ro-LA, am avut o tentativă acum zece ani și din păcate am primit bețe în roate tocmai de la persoane care trebuiau să promoveze sistemul”. El spune că la nivelul activităților cu studenții se fac analize ale acestui tip de transport în România.

A doua intervenție a aparținut doamnei Mariana Miclăuș, director general Metrorex, ea făcând o prezentare succintă a companiei și a realizărilor ultimilor ani. Potrivit ei, cea mai mare realizare a ultimului an e Magistrala 5 Râul Doamnei-Eroilor, prima „construită de la zero după Revoluție”.

Astfel de evenimente sunt foarte importante căci ajută pe toți să plece cu relații noi și fac studenții participanți să fie deschiși către stagii de pregătire, internship-uri. Se transmite astfel „un mesaj de colaborare”.

Mesaj către studenți la Conferința de Infrastructură 2022: Sunteți în industria nr.1

Mai precis industria de profil așteaptă cu brațele deschise absolvenții din domeniul construcției de căi ferate. „Avem 15 mii oameni în spate, suntem bucuroși că putem organiza astfel de evenimente. Spun studenților că sunt în industria care trebuie, numărul 1. Este transportul cel mai puțin poluant, fară combustibili fosili, e un domeniu stabil ce asigura cariera pe termen lung”, spune Gabriel Stanciu, director general al Asociației Industriei Feroviare din Romnânia și director general Alstom Transport România, Bulgaria și Republica Moldova.

Evenimentul a beneficiat și de prezența lui Zacharie Benedek, senator, membru al Comisiei de Transporturi din Senat. „Asigur toată lumea că noi suntem alături de ce înseamnă căi ferate, suntem alături de dvs. Puteți avea încredere că această industrie are viitor în toate țările, a început o creștere constantă a acestui mod de transport”, a spus el. Una dintre țintele care trebuie să și le propune România este creșterea ponderii rețelei electrificate în total. „La nivel de Europa avem 75% cale ferată electrificată, noi avem 40%. Dacă dacă discutăm de mobilitate acesta ar trebui să fie primul punct, să ajungem până în 2030 la media europeană. Acestea trebuie să fie obiective astfel încât aceste conferințe să nu rămână la nivel de discuții”, spune el.

Autoritatea Feroviară Română (AFER) dorește să atragă studenții absolvenți către aceasta instituție, spune Marian Mihai Călin, director general adjunct AFER. „Îmi explic convingerea că la un moment dat sistemul feroviar va beneficia de resurse umane compenetente. Fac invitația pentru studenți de a face parte din echipele de specialiști ai AFER și evident ai fiecărui jucător din sistemul feroviar din România”, a spus el.

Mihai Barbu, director general Telecomunicații CFR a menționat faptul că întreprinderea de stat are cea mai mare rețea de fibră optică din România, fapt pentru care mulți tineri vor dori să lucreze acolo.

Nicolae Ionescu, unul dintre primii președinți ai Societății Naționale a Căilor Ferate Române (SNCFR), a explicat că o carieră feroviară „înseamnă ridicarea pe o treaptă superioară a modurilor de transporturi din România (…) modul de transport feroviar e o armă care face parte din categoria geniu în timp de pace”.

Corneliu Luscalov, director executiv AIF, la rândul lui, a adus un laudatio lui Octavian Udriște, președinte onorific al Club Feroviar. Totodată, Corneliu Luscalov a adresat un îndem pentru studenții Facultății CFDP sa participe, joi 19 mai, în a doua zi a Conferințelor Club Feroviar – Infrastructură la ”Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor CFDP”.

A doua zi a conferinței, 19 mai, intitulată ”Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor CFDP”, se adresează atât mediului de afaceri din domeniul feroviar și al transportului urban pe șină, cât și mediului academic și studenților/masteranzilor Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri.

[Webinariile CFiR] Adrian Burlacu, decan CFDP: De ce să devii inginer de infrastructură feroviară, rutieră sau poduri/tuneluri?

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share