Site logo
20 februarie 2020
Contractele de servicii publice naveta cu trenulContractele de servicii publice naveta cu trenul

Contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători sunt pe agenda ședinței de Guvern de joi, după cum a anunțat Palatul Victoria.

Contractele de servicii publice naveta cu trenul

La numărul 4 pe ordinea de zi a ședinței se află ”Proiect de Hotărâre pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2021 în transportul feroviar public de călători”.

După cum se poate observa, Guvernul nu a ținut cont de obiecția formulată de Consiliul Economic și Social (CES) ca valabilitatea acestor contracte să fie de patru ani, și nu de doi. CES a dat aviz pozitiv, în ședința de marți, pentru proiectul în cauză, singura obiecție fiind perioada de valabilitate. Votul, pozitiv, a fost unanim.

Contractele de servicii publice, așteptate de toți operatorii feroviari

Numai că poziția CES nu este una obligatorie pentru Guvern. Cu toate acestea, sindicaliștii și operatorii feroviari sperau că se va ține cont de ea, în pofida insistențelor Consiliului Concurenței ca durata contractelor să fie doar de un an. Cauza solicitării formulate de CC ar fi lipsa sistemului de ticketing la toți operatorii de transport feroviar de călători.

Din cauza neaprobării acestui act normativ, de la 1 ianuarie 2020, totți operatorii feroviari – CFR Călători și cei privați – circulă fără compensație de la bugetul statului. Din această cauză, se înregistrează restanțe la plata Tarifului de Utilizare a Infrastructurii către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share