Curtea de Apel București suspendă activitatea în sălile de judecată, începând de miercuri, pentru că judecătorii sunt nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale. De această decizie ar putea fi afectate și mai multe dosare din domeniul feroviar.
Adrian Bărbulescu
Decizia a fost luată marţi, în cadrul unei Adunări Generale a judecătorilor de la CAB.
“Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti dat publicității marţi.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea Adunărilor Generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor.
Camera Deputaţilor se va întruni pe 28 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.
De aceată decizie de suspendare a activității Curții de Apel București ar putea fi afectate mai multe dosare care au legătură cu domeniul feroviar.
Curtea de Apel București suspendă activitatea. Trebuie să judece recursul în dosarul căii ferate de Otopeni
Un prim dosar este cel al conexiunii feroviare Gara de Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă. Pe 23 decembrie 2019, CAB a decis menținerea suspendării lucrărilor pe tronsonul median al noii căi ferate dintre Halta Odăile și terminalul Sosiri al Aeroportului Otopeni.
”Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţii Mărişoiu Roxana Gabriela şi SC Comtel Focus SA. Dispune suspendarea executării deciziei de expropriere nr. 1/4571/10.10.2019 în ceea ce priveşte imobilele reclamanţilor Mărişoiu Roxana Gabriela şi SC Comtel Focus SA”, se arată în decizia instanței de dinainte de Crăciun. Conducerea CFR SA a anunțat că, odată ce va primi motivarea, va face recurs împotriva sentinței. Dacă suspendarea activității de la CAB se va prelungi, există riscul ca noua conexiune feroviară să nu fie gata până în luna mai, înainte de disputarea la București a patru meciuri de la Euro 2020.
Procesele referitoare la tronsonul Brașov-Sighișoara au termene săptămâna viitoare
În afară de acest dosar, mai sunt și altele, de care depinde menținerea finanțării europene nerambursabile. Este vorba de mai multe procese care au drept obiect loturile 1 și 3 ale tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara.
Bunăoară, săptămâna viitoare, pe 27 ianuarie, este programat un termen în dosarul în care austriecii de la Strabag, lideri ai Asocierii Brasig Strabag-Swietelsky, au chemat în judecată CFR SA, Alstom Transport SA, Aktor Societate Tehnică Anonimă Grecia – Sucursala Bucureşti, Arcada Company SA Galați și Euro Construct Trading 98 SRL.
Tot pe 27 ianuarie, la Curtea de Apel București, Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, este termen și într-un alt proces, în care, de această dată, Alstom Transport SA a chemat în judecată CN CFR SA, Stabag și Swietelsky. Rămâne de văzut cât va dura protestul judecătorilor și dacă acesta va avea efecte negative asupra proiectelor de infrastructură feroviară din România.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail