Site logo
22 iunie 2020
metroul din Drumul Taberei

Prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, se duc luni în vizită la metroul din Drumul Taberei. Cei doi oficiali vor merge cu trenul pe noua magistrală, după ce în weekend au fost făcute teste. Pentru vizita premierului au fost oprite temporar niște lucrări.

Adrian Bărbulescu

metroul din Drumul Taberei

 

Premierul Ludovic Orban va vizita azi Magistrala 5 a metroului bucureștean, însoțit de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au declarat păentru Club Feroviar surse din cadrul proiectului.

Pentru această vizită, pe traseu au fost sistate temporar unele lucrări. ”La stația Parc Drumul Taberei, în apropiere de biserică, sunt infiltrații de apă, iar cei care au săpat tunelul au dat de argilă mișcătoare. Acolo se lucrează la o centrală de ventilație și la o stație de pompare a apei. Lucrările au fost oprite temporar, pentru a se putea face testele din weekend, premergătoare vizitei premierului”, au declarat sursele citate.

CITEȘTE și VIDEO EXCLUSIV Au avut loc primele teste la metroul din Drumul Taberei, sabotat de Ponta și Vanghelie

Metroul din Drumul Taberei nu va fi gata mai devreme de sfârșitul lunii august

Acestea au precizat că lucrările respective au o complexitate ridicată și că vor mai dura cvel puțin o lună și jumătate, posibil chiar două luni de zile: ”Mai devreme de sfârșitul lui august nu este posibilă punerea în circulație cu călători”.

Testele din acest weekend au avut loc la opt ani după începerea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei. Club Feroviar a prezentat imagini în exclusivitate cu trenurile care au circula în tunelurile nou construite în subteranul zonei de vest a Bucureștilor. Acum, deja s-a făcut ceva concret, palpabil, spre deosebire de promisiunile politicienilor făcute în ultimii opt ani de zile. Luni dimineață, deja muncitorii făceau curat la accesul în stația Eroilor 2, așa cum se poate vedea din imaginile alăturate, postate pe Facebook de Income Magazine.

Vizita lui Ludovic Orban, cel mai probabil în jurul prânzului

Vizita la Magistrala 5 de metrou nu figurează nici pe agenda oficială a premierului Ludovic Orban, nici pe cea a ministrului Lucian Bode.

În agenda prim-ministrului, făcută publică de Palatul Victoria, se precizează faptul că începând cu ora 9,30 Ludovic Orban urma să aibă o ”Ședință de lucru cu reprezentanții structurilor din subordinea Guvernului”. La aceasta urmau să participe secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă.

Apoi, de la ora 10,00, premierul urmează să participe la dezbaterea publică ”România muncește! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”, organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Aici va fi însoțit de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

Urmează apoi o pauză destul de lungă, până la ora 14,00, când este anunțată prezența prim ministrului la dezbaterea “Smart cities days” în sistem videoconferință.

Analizând agenda publică a lui Ludovic Orban, rezultă că, cel mai probabil, vizita la Magistrala 5 de metrou va avea loc în jurul prânzului.

Metroul din Drumul Taberei, sabotat de politicieni

Magistrala 5 a fost sabotată sistematic de politicieni, în frunte cu Victor Ponta și Marian Vanghelie.

Începute în forță în 2012, lucrările s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a decis să taie drastic fondurile alocate acestui proiect de investiții. La această tăiere a fondurilor au fost părtași foștii miniștri ai Transporturilor Ovidiu Silaghi și Relu Fenechiu.

Apoi, în primăvara lui 2015, procurorii DNA descindeau la sediul central al Metrorex (societate condusă la acea vreme de Aurel Radu, fostul șef de economat al lui Vanghelie) din Palatul CFR, pentru a ridica documente legate de licitația pentru achiziția de trenuri de metrou destinate Magistralei 5, câștigată de spaniolii de la CAF. Cu acel prilej, s-a constatat că mai mulți membri ai comisiei de licitație fuseseră plimbați prin Spania și primiseră cadouri scumpe de la firma iberică.

Licitația a fost anulată, iar procedura reluată se află acum în plină desfășurare. Evident, trenurile nu au cum să fie livrate până la punerea în funcțiune, așa că va fi luat material rulant de pe magistralele 1 și 3.

Lucian Bode a semnat moțiunea împotriva lui Relu Fenechiu

De menționat că actualul ministru Lucian Bode a fost printre cei care, în calitate de parlamentar PDL, alături de fostul director general al Metrorex Gheorghe Udriște (și el parlamentar) a semnat o moțiune împotriva lui Relu Fenechiu, în care era acuzat de tăierea fondurilor pentru construcția Magistralei 5 de metrou.

Acum, rămâne de văzut când va fi dat în funcțiune metroul din Drumul Taberei.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share