Ministerul Transporturilor va primi o sumă record la a doua rectificare bugetară, a declarat luni seară ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Și la prima rectificare, Transporturile au primit alocări guvernamentale suplimentare. Oficialul a anunțat că Guvernul pregătește pentru partea a doua a anului un program de investiții.
Adrian Bărbulescu
Potrivit lui Florin Cîțu, în primele cinci luni ale anului pentru investiții a fost alocată cea mai mare sumă de bani din ultimii zece ani, respectiv 13,1 miliarde de lei.
“Noi, când am venit, am schimbat și paradigma de guvernare. Am spus că vom aloca mai mulți bani pentru investiții. O mare parte din succesul din primele cinci luni se datorează investițiilor – în condițiile date este un succes. Uitați-vă în ce condiții sunt alte țări! Vă spun relativ la ce ni se spunea că va fi România. Cum este România astăzi relativ la ce ne spuneau și instituții internaționale, și economiști din bănci private și mai ales social-democrații? Relativ la ce ne spuneau că se întâmplă cu economia este un succes astăzi. Și vă spun de ce: în primele cinci luni am alocat pentru investiții și am investit cea mai mare sumă de bani din ultimii zece ani: 13,1 miliarde de lei. Deficitul pe care îl avem astăzi vine din faptul că am cheltuit jumătate din bani pentru cheltuieli Covid. De acolo vine acest deficit. Din 3,6% deficitul pe primele cinci luni de zile, jumătate sunt bani pentru Covid”, a declarat Cîțu la Digi 24.
Investiții masive, promise după a doua rectificare bugetară
Șeful de la Finanțe a dat asigurări că pentru a două jumătate a anului, Guvernul are în plan alocarea fondurilor necesare pentru începerea și continuarea obiectivelor de investiții.
“Pentru partea a două a anului pregătim investiții. (…) Ministerul Transporturilor va avea o sumă record alocată la rectificarea bugetară. Până acum se tăiau banii de la Transporturi la fiecare rectificare bugetară. Veți vedea, anul acesta vor avea o sumă record alocată investițiilor. Și cam tot ce este investiție va avea bani alocați în plus. Anul acesta, este singurul mod prin care putem să avem o economie care să se dezvolte și în viitor ca să putem să plătim cheltuielile pe care le avem și astăzi. Și aici vorbim și de pensii, și de salarii, și de ajutoare sociale etc. Dacă vrem să avem bani să le plătim și în viitor, trebuie să investim astăzi ca economia să meargă mai departe”, a spus ministrul.
La prima rectificare bugetară, Transporturile au primit 135 milioane de lei
La prima rectificare bugetară, din aprilie, Ministerul Transporturilor a primit o alocare suplimentară de 135 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 28 milioane de euro. După cum declara la vremea respectivă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, rectificarea avea ceva atipic.
”În anii precedenţi la rectificările bugetare luau din banii alocaţi Transporturilor, Educaţiei, Agriculturii şi chiar şi Sănătății. Noi înţelegem că o economie fară investiţii nu funcţionează. Astfel, pentru INVESTIŢII au fost alocate sume suplimentare”, scria Cîţu pe Facebook.
Rectificarea bugetară miza pe un deficit de 6,7%
Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, spunea după şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea că ea ţine cont de noile date din economie, respectiv deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%.
Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 167.738,0 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 260.540,2 milioane de lei credite de angajament și în sumă de 215.259,0 milioane de lei credite bugetare, cu un deficit de 47.521,0 milioane de lei.
Aproape 12 miliarde de lei, alocarea inițială pentru Transporturi
Potrivit Legii bugetului de stat, promulgată pe 6 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, investițiile pentru anul 2020 erau estimate la 4,5% din PIB, mai mari cu 6,3 miliarde de lei față de 2019.
În același act normativ, ținta de deficit bugetar cash pe anul în curs era estimată la 3,59% din PIB. Ministerul Transporturilor a primit o alocare bugetară de 11,9 miliarde de lei, în creștere cu 3,86% față de valoarea înregistrată anul trecut.
Peste cinci miliarde de lei pentru calea ferată
Pentru transportul pe calea ferată era prevăzută suma de 5,22 miliarde de lei (credite bugetare), în creștere cu 4,37% față de 2019. Pentru transportul cu metroul bucureștean, bugetul prevede aproape 1,24 miliarde de lei, cu 33,74% în plus față de anul care se încheie.
Subvențiile pentru susținerea transportului feroviar public de călători au fost stabilite la 1,436 miliarde de lei, valoare neschimbată față de anul 2019. De cealaltă parte, subvențiile pentru transportul de călători cu metroul bucureștean scad cu 8,85% comparativ cu anul în curs, până la 417 milioane de lei.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail