O primărie din Ilfov a dat un exemplu de implicare în mobilitatea cetățenilor, promovând transportul feroviar. Un europeron la Parc Mogoșoaia, pe M700, a fost construit recent de primăria din localitate, pentru transportul civilizat al navetiștilor către București și către Aeroportul Henri Coandă. Problema este însă că aici nu opresc decât puține trenuri și la ore nepotrivite.
Adrian Bărbulescu
Când zici Mogoșoaia, din punct de vedere feroviar te gândești la stația Mogoșoaia (vezi foto) de pe Magistrala 700, acolo unde ”fac cruce” trenurile care vin și pleacă la/de la Aeroportul Otopeni.
Stația este însă departe de zonele locuite, așa că aici opririle trenurilor sunt mai mult tehnice, pentru a aștepta garnitura ce urmează să vină din sens opus, pe linie simplă. Pentru locuitorii comunei ilfovene Mogoșoaia, această gară nu are nicio utilitate – nimeni nu va merge pe jos 2 km pentru a lua trenul. Chiar dacă acum stația a fost dotată cu panou electronic de plecări/sosiri și cu sistem acustic de informare a călătorilor. Dar asta e deja altă poveste.
Punctul de oprire provizoriu, înființat în 2018
De aceea, autoritățile locale au făcut demersuri încă de acum trei ani de zile pentru înființarea unui punct de oprire la Parc Mogoșoaia, chiar după pasajul de cale ferată care supratraversează DN1A.
Astfel, la data de 14 septembrie 2018 a fost înființat Punctul de Oprire (PO) Parc Mogoșoaia, cu niște dale de beton dispuse în lungul căii ferate. O soluție provizorie și utilă, dar care avea neajunsul de a face extrem de dificilă urcarea și coborârea în și din tren (mai ales dacă era vorba de tren clasic, cu locomotivă plus vagoane, și nu automotor Desiro).
În treacăt fie spus, Primăria Mogoșoaia mai amenajase un peron modern aici, însă el a trebuit demolat, în urma unor neînțelegeri cu reprezentanții Regionalei București a CFR SA (vezi foto).
Europeron la Parc Mogoșoaia. Primăria n-a mai așteptat să se plimbe hârtiile
În acest an însă lucrurile au luat viteză. La data de 13 mai a fost obținut de la CFR SA Documentul de avizare R 2/ 5/218 privind construcția noului punct de oprire, iar 15 zile mai târziu, pe 28 mai, se semna deja Procesul Verbal nr. 13298 prin care se preda amplasamentul către Primăria Mogoșoaia.
Și reprezentanții acesteia din urmă n-au mai așteptat să se plimbe hârtiile între București și Mogoșoaia și s-au apucat de treabă, odată avizele obținute. Așa că la data de 17 iunie 2021 (joia trecută), când a fost întocmit Raportul nr. 14745 privind împuternicirea de către Consiliul Local a primarului Paul Precup de a semna Acordul de asociere cu CFR SA, europeronul era deja gata.
Este o stație feroviară care nu a necesitat un efort extraordinar, dar care satisface nevoile de mobilitate ale cetățenilor și pe care multe orașe și-ar dori-o la aceste standarde. Peronul este dotat cu balustradă și refugiu cu copertină pentru adăpostirea pasagerilor în caz de vreme nefavorabilă. De asemenea, au fost instalați stâlpi de iluminat public și a fost amenajată o trecere pietonală peste calea ferată, cu plăci de cauciuc STRAIL.
Noul europeron la Parc Mogoșoaia, util pentru navetiști și elevi
Viceprimarul comunei Mogoșoaia, Roxana Chihai, spune că Primăria a venit în întâmpinarea cererilor cetățenilor atunci când a construit acest punct de oprire.
”Mulți dintre cei aproximativ 10.000 de locuitori ai comunei fac naveta la București sau își duc copiii la școală. Nu puteam să stăm să ne uităm cum trece trenul pe lângă noi și să nu-l folosim. Și tinerii merg la școală cu trenul, pentru că este mult mai rapid față de transportul auto”, a declarat ea pentru Club Feroviar.
Roxana Chihai a precizat că acest punct de oprire le va fi util celor care locuiesc în comună nu numai pentru legătura cu Gara de Nord din București, ci și pentru cea cu Aeroportul Internațional Henri Coandă. Linia de Aeroport trece chiar pe aici, iar până la Otopeni călătoria durează doar 10 minute.
Promisiuni pentru mai multe trenuri, după ce se va termina Euro 2020
Deocamdată însă, numărul trenurilor care opresc la Parc Mogoșoaia este destul de mic. Ce-i drept, sunt 17 perechi de trenuri, dar sunt perioade de ore întregi de-a lungul zilei când aici nu oprește nicio garnitură.
”Până acum, mulți navetiști nu foloseau trenul pentru că orele erau nepotrivite. Avem promisiuni de la Ministerul Transporturilor că în curând vor opri aici toate trenurile”, spune Roxana Chihai. Surse din cadrul Regionalei București a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA au confirmat pentru Club Feroviar că se va analiza această cerere, însă numai după încheierea Euro 2020, pentru a nu surveni întârzieri în circulația trenurilor cu suporteri de la/spre Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Aceleași surse au precizat că recepția lucrării se va face după ce Primăria Mogoșoaia va înainta documentația completă în acest sens. Potrivit protocolului, lucrarea va fi preluată cu titlu gratuit de CNCF CFR SA, după finalizarea ei.
Octavian Udriște, un susținător fervent al proiectului
Președintele onorific al Club Feroviar, Octavian Udriște, a fost de-a lungul anilor un susținător fervent al proiectului înființării unui punct de oprire la Parc Mogoșoaia.
El făcut demersuri la fostul director general al CFR Călători, Dan Marian Costescu, pentru ca toate trenurile de Aeroport să oprească aici, pentru a se asigura o cadență atractivă pentru traficul de navetă. Fără succes însă. Acum, Octavian Udriște și-a pus speranțele în noul șef al operatorului feroviar de stat, Ovidiu Vizante, pentru a rezolva această problemă: ”Nu contează un minut sau două, cât durează oprirea, în mersul trenurilor spre Aeroport. Toate trenurile trebuie să oprească aici. Doar nu am făcut punctul de oprire să ne uităm la el, ca la un monument”.
Peron definitiv, dar tot provizoriu
Protocolul CFR SA – Primăria Mogoșoaia stipulează faptul că este vorba despre un peron definitiv la Parc Mogoșoaia.
De fapt, este tot unul provizoriu, pentru că atunci când se va trece la dublarea liniei de Aeroport, el va trebui demolat. Pasajul peste DN1A a fost proiectat cu trei linii, dintre care în prezent sunt folosite doar două. A treia se ”înfundă” în peronul nou construit, așa cum se poate vedea în imaginea alăturată.
Dublarea liniei nu este însă un lucru care se va petrece de pe azi-pe mâine, iar până atunci europeronul își va face treaba. Ulterior, Primăria Mogoșoaia vrea să construiască o gară nouă, care va fi dotată și cu o parcare de tip park&ride, după cum spune viceprimarul Roxana Chihai.
Traficul rutier, un coșmar
Legătura comunei Mogoșoaia cu Bucureștiul este asigurată și cu două linii de autobuz ale Societății de Transport București, la intervale de succedare destul de bune.
Marea problemă este că DN1A este mai mereu supraaglomerat, pe aici circulând foarte multe camioane, ceea ce face ca o călătorie până la/de la București să dureze foarte mult. După cum se poate observa din imaginea alăturată, autobuzele sunt nevoite să aștepte în traficul aglomerat din Mogoșoaia.
În aceste condiții, trenul rămâne varianta cea mai rapidă de transport spre Capitală – garniturile fac între 11 și 18 minute (depinde de opririle intermediare) până în Gara de Nord, de unde există legături cu două magistrale de metrou (M1 și M4) și nenumărate linii de transport ale STB.
În filmarea următoare se poate observa traficul de coșmar de pe DN1A:
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail