
Furie și amenințări cu greva în rândul angajaților CFR după o nouă amânare a Statutului Feroviarilor
Într-o mișcare meșteșugită birocratic, Guvernul a decis joi o nouă amânare a Statutului Feroviarilor, una dintre prevederile „dureroase” fiind cea privind amânarea cu un an a posibilității de a ieși cu cinci ani mai devreme la pensie, în anumite cazuri.
Aceasta într-o țară în care numeroase categorii profesionale ies la pensie încă de la 50 de ani, însoțiți de pensii frumoase. Polițiștii greu încercați în cazuri în care făptuitorul le rămâne necunoscut pe vecie ies la pensie la vârste mici alături de secretarele lor, funcționarii parlamentari experți în scris legi proaste se pensionează și ei impreună cu electricienii Parlamentului.
Amânarea de joi a legii menționate a dus la numeroase proteste pe paginile de socializare ale ceferiștilor, singurul loc unde aceștia își pot exprima nemulțumirea.
În mare, reacțiile angajaților au fost împărțite pe câteva direcții, deși toți și-au exprimat dezaprobarea.
Propunere după o nouă amânare a Statutului Feroviarilor: Grevă pe 1 ianuarie 2023
Îndemnul la grevă a fost una dintre cele mai vehiculate chemări pe pagina de socializare CCM Statutul Feroviarului. „Dacă ne lăsăm prostiți și de aceasta dată, înseamnă că ne meritam soarta.”
„Fără o grevă puternică nu avem nici o șansă”, spune clujeanul A.S. „Nu o să primim niciodată nimic de la ăștia. Acum, noi, cei care ne-am pierdut 35-40 de ani din viață crezând că am făcut o carieră la CFR și am luat țeapă lucrând pe salariu minim pe economie, nu mai avem ce să facem, dar recomandăm colegilor care sunt la început de așa-zisă carieră să se gândească foarte bine dacă merită să lucrezi în frig, temperaturi foarte ridicate, mizerie și răspundere sau poți să stai liniștit pază la un mall pentru aceiași bani. E doar părerea mea.”, continuă el.
Ideea grevei este atractivă și pentru I.D., un tehnician CFR din județul Călărași. „Sindicatele, trezirea! Măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, redați-ne demnitatea de a ne numi ceferiști! Nu se mai poate proroga la nesfârșit această lege! Greva generală pe termen nelimitat, singura soluție!”, cheamă el ceferiștii la protest.
Grevele feroviarilor la ordinea zilei în Germania, Austria, Belgia, Marea Britanie sau Spania
Săptămânile trecute, companii mari din Europa de Vest au fost afectate de greve. Anagajați ai OBB Austria, ai căilor ferate belgiene britanice sau spaniole au oprit lucrul pentru a obține drepturile solicitate.
„Tot așa ne amână pînă ne vor împăia. Mai au să schimbe legea pensiilor, să ieșim la 70”, spune N.M., angajat al CFR SA. Una dintre cele mai populare postări, judecat după numărul de like-uri, este cea a lui D.C., angajat al unei secții CT din Adjud care propune grevă chiar de 1 ianuarie 2023, în prima zi a anului viitor.
Sindicatele acuzate la rândul lor
Furia angajaților se îndreaptă și asupra sindicaliștilor acuzați că sunt vânduți, inutili, ineficienți.
„Era de așteptat să vină cu noi amânări pentru că au văzut că se poate! Nimeni nu face nimic pentru asta! Vin acte adiționale, cu majorarea de 6%, ia să vedem, câți ies din sindicate?! Ar trebui ca din cei peste 40.000 de angajați în sistem, 30.000 să iasă din sindicate, dar de unde?! Ei fac greva pe Facebook!”, spune A.M.
„Cea mai dreaptă mulțumire e plecarea din sindicate!”, opinează G.T. într-un dialog cu un coleg care îi spune că el a ieșit din aprilie. „Foarte bine! Dar cu toții trebuie să ieșim! Că de o încetare spontană sau solidaritate nu se mai pune problema! Asta e cel mai ușor lucru de făcut, cu efecte mari!”, continuă ultimul.
Trebuie spus însă că e foarte posibil ca „mișcarea” Guvernului total ilegală să nu fi fost cunoscută de către sindicaliști și de către Consiliul Economic și Social. După cum a explicat aici Club Feroviar, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, s-a arătat surprins de modificările apărute peste noapte în textul Ordonanței.
„Ieri după-amiază am avut ședință la Consiliul Economic și Social și am primit un text al Ordonanței de doar 29 de pagini, în care nu era prevăzută nicio prorogare. Acum văd că sunt 31 de pagini și apare prorogarea. În plus, am avut acum două zile discuții pe această temă cu Ionuț Săvoiu (secretarul de stat responsabil cu sectorul feroviar – n.red.) și Mariana Ioniță (secretarul general al ministerului – n.red.), care ne-au asigurat că nu se prorogă nimic. Guvernanții una spun și alta fac. E o bătaie de joc la adresa dialogului social din România”, a spus liderul sindical.
Iată ce apărea la articolul XLV din proiectul votat de Consiliul Economic și Social: ”Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile articolului XLIV intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023”.
Așadar, articolul votat de CES nu are nicio legătură cu cel apărut în documentul aflat pe ordinea de zi a Guvernului.
Practic, actul normativ a plecat într-o formă cu avizul CES și a ajuns în cu totul și cu totul altă formă pe masa de discuții a ședinței de Guvern. Forma prezentată de acesta în seara precedentă zilei în care a avut loc ședința includea nefericita modificare. Dovada aici.
Măsuri de republică bananieră
Și, în fine, mulți angajați cred că măsura va afecta puternic PSD la următoarele alegeri. „Noaptea ca hoții, prin acțiunile lor împing procentele (…. – numele unui partid de pe scena politică) la 2 cifre în 2024”, opinează un angajat. „Republica Bananieră România lucrului bine facut! Trăiască botaniștii din PSD, respectiv PNL”, îl completează D.L.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail