Site logo
16 februarie 2020
Tunelul BrennerTunelul Brenner

Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a vizitat, în prima misiune oficială din mandatul preluat la începutul lunii decembrie, Tunelul Brenner.

Tunelul Brenner


Tunelul Brenner
Tunelul Brenner

Ea a încercat astfel să aducă la masa negocierilor Germania, Austria şi Italia pentru a rezolva disputa istorică pe problema tranzitului pe acest coridor principal de traversare a Alpilor.

Adina Vălean a avut întrevederi cu autorităţile regionale din Tirol (Austria) şi Tirolul de Sud (Italia), precum şi cu ministrul austriac al Mediului, Leonore Gewessler, ministrul italian al Transporturilor, Paola de Micheli, şi ministrul Transporturilor din Germania, Andreas Scheuer. Ruta Brenner, care face parte dintr-un coridor european extrem de important mai ales pentru transportul de mărfuri, este supra-aglomerată, dar şi supra-poluată, iar deciziile de limitare şi restricţionare a traficului pun probleme din punctul de vedere al liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor.

“Nu putem sprijini soluţii unilaterale, pentru că ele nu vor funcţiona. Rolul meu e să facilitez şi să aduc împreună părţile interesate de Brenner pentru a găsi o soluţie comună”, a declarat Vălean, într-o conferinţă de presă din Tirol.

Tunelul Brenner a ”înghițit” deja două miliarde de euro

Adina Vălean a vizitat şi noul tunel Brenner, o investiţie, până acum, de două miliarde de euro din partea Comisiei Europene, tunel care se va deschide în 2028 şi va oferi o alternativă de transport a mărfurilor pe calea ferată.

Acest tunel e soluţia pe termen lung, iar Vălean a amintit că trecerea spre transportul pe cale ferată este viitorul pentru europeni, în linia politică a actualei Comisii şi a Green Deal. “Acest proiect, tunelul, este cu adevărat un proiect european pentru că e finanţat din banii contribuabililor din întreaga Uniunea Europeană. Toţi europenii au contribuit la acest proiect, care ne permite să mutăm transportul de marfă spre calea ferată. Am investit 2 miliarde de euro aici şi sunt foarte fericită să văd că lucrurile progresează în ritmul planificat”, a declarat comisarul european după vizita din Italia a şantierului.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share