Slide


PARTENERI:

GALERIE FOTO Se lucrează la sistemul de semnalizare pe Magistrala 5 a metroului bucureștean

By

În momentul de față, echipele Alstom România lucrează la sistemul de semnalizare pe Magistrala 5 a metroului bucureștean, Eroilor 2 – Râul Doamnei. Prima fază deja s-a încheiat, dar lucrările vor fi executate în funcție de ce garnituri de metrou vor fi introduse în circulație.

Adrian Bărbulescu

semnalizare pe Magistrala 5

semnalizare pe Magistrala 5

Prima fază a proiectului, care presupune lucrările de interlocking, a fost finalizată. Lucrările sunt supervizate de Organismul Notificat Feroviar Român (ONFR), pentru că acum se fac teste împreună cu Autoritatea Feroviară Română (AFER)

Faza a doua va consta în lucrări de CBTC (Communications-based train control), care asigură comunicarea între materialul rulant și calea de rulare. Pentru această a doua fază, Metrorex trebuie să-i comunice oficial constructorului ce fel de trenuri vor circula pe viitoarea magistrală de metrou din Drumul Taberei. Asta pentru că unele echipamente trebuie montate pe trenuri iar altele pe calea de rulare.

Vom avea semnalizare pe Magistrala 5, dar nu avem trenuri

Cel mai probabil, Metrorex va retrage mai multe trenuri de pe magistralele 1 și 3, pentru a le aduce pe M5. Acest lucru este precizat în Ordinul ministrului Transporturilor privind aprobarea încheierii Contractului de servicii publice de transport cu metroul pentru perioada 2020-2024, așa cum a scris Club Feroviar.

”S-a ţinut cont de faptul că până la sfârșitul anului 2023 vor fi livrate cele 13 trenuri noi achiziționate pentru exploatarea pe Magistrala 5. Prin urmare, în anul 2024 cele 13 trenuri noi se vor utiliza pe Magistrala 5, iar trenurile tip BM utilizate pe acestă magistrală în perioada 2020-2023, vor reveni în parcul Magistralelor 1 și 3, acțiune care va crea posibilitatea aplicării graficelor de circulație prin care este prevăzută scăderea intervalului de urmărire a trenurilor de la 6 minute la 5 minute (sublin.ns) în orele de vârf de trafic”, se arată în proiectul de act normativ pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor. Trenurile ”tip BM” înseamnă trenuri Bombardier, iar în perioada 2020-2023 numărul celor ”detașate” pe Magistrala 5 va fi de opt, după cum reiese din actul normativ.

Cât despre licitația pentru noile trenuri, mai avem de așteptat. Atât spaniolii de la CAF, cât și asocierea româno-chineză Astra Vagoane – CRRC au atacat luni la Curtea de Apel București decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care menține hotărârea Comisiei de licitație a Metrorex, de excludere a lor din licitație.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share