Site logo
28 ianuarie 2020
ridicarea restricțiilor de vitezăridicarea restricțiilor de viteză

Jucătorii privaţi din sectorul feroviar ar trebui să poată obţine concesiuni, în special pe linii care deservesc agenţi economici sau comunităţi locale, spun oficiali ai Grampet Group.

Sorin Chinde, vicepreședinte Grampet

Potrivit Sorin Chinde, vicepreşedinte Grampet Group, infrastructura feroviară se lovește de o perioadă lungă de subfinanțare. “Până în 2030, volumele de marfă transportate pe calea ferată ar trebui să crească cu circa 28-30 de milioane de tone. Dincolo de challenge-ul pe care îl au operatorii – să procure material rulant cu care să transporte acest volum de marfă -, trenurile trebuie să aibă pe ce să ruleze. Infrastructura feroviară astăzi vine după o perioadă lungă de subfinanţare economică. Studii ale CFR SA stabilesc că necesarul minim de finanţare a proiectelor de infrastructură feroviară, până în 2021, numai pentru reabilitarea magistralelor, se ridică la circa 13 miliarde euro. Şansele ca CFR SA să primească aceşti bani sunt foarte puţine”, a spus el la un eveniment organizat de către ziarul Bursa, desfășurat marți.

„Pentru peste 30% din infrastructura feroviară, care este constituită din liniile neinteroperabile, nu există nicio intenţie de investiţie în următorii 10-15 ani. În aceste condiţii, întrebarea este următoarea: în contextul în care astăzi investiţiile în infrastructura feroviară este în mâna unei singure companii care deţine monopolul prin concesiune – CFR SA -, de ce nu ne gândim la schimbarea cadrului legal, astfel încât şi jucători privaţi să poată avea concesiuni în domeniul feroviar, în special pe llinii care poate deservesc agenţi economici sau comunităţi locale?”

Sorin Chinde crede că într-un astfel de sistem de concesionare ar fi mai facilă aducerea de capital privat şi obţinerea cu o mai mare uşurinţă a unor finanţări. (D.C.)

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share