Site logo
GRAMPET Group și GFR au inaugurat un nou laborator pentru pregătirea viitorilor ingineri de la POLITEHNICA București
7 noiembrie 2024

Una dintre cele mai mari companii din sectorul feroviar din țară, GRAMPET Group, împreună cu GFR – compania sa fanion – au inaugurat al doilea laborator pentru studenți în cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

La inaugurare au participat atât reprezentanți din conducerea Universității, cât și din cea a Facultății de Transporturi, întregul staff al GRAMPET Group și GFR, dar și invitați speciali, susținători ai investiției în educație, precum și reprezentanți ai presei.

Acesta este al doilea laborator modernizat și dotat cu cele mai noi și inovative tehnologii utilizate în domeniul feroviar, fiind destinat studenților Departamentului de Material Rulant de Cale Ferată. Studenții de la această specializare vor avea acces la aplicații și programe software performante, prin care își pot exersa practic cunoștințele teoretice predate la cursuri.

Odată cu dezvoltarea rapidă și creșterea investițiilor în industria feroviară din România, a apărut un deficit major de specialiști calificați, de la calificări de bază până la nivel de inginer. Interesul pentru acest domeniu a fost într-o continuă scădere, astfel încât numărul absolvenților cu studii superioare în transporturi s-a diminuat, în timp ce numărul companiilor din acest sector a crescut. Acest lucru a condus la o criză a inginerilor feroviari.

Astfel, marile companii au decis să încheie parteneriate cu Universitatea, implicit cu Facultatea de Transporturi, prin care desfășoară diverse programe de pregătire și investiții. Principalii parteneri strategici ai acestei facultăți sunt companiile Alstom și GRAMPET Group.

„Porțile Universității sunt deschise către companii, pentru a dezvolta laboratoare și a investi în educația viitorilor ingineri,” a declarat rectorul Universității, Mihnea Costoiu. În același discurs, acesta a mulțumit conducerii Grupului GRAMPET pentru tradiția de a inaugura anual un laborator, menționând că este esențial ca studenții să aibă acces la tehnologie și că aceste inițiative aduc avantaje pentru toți beneficiarii: universitate, studenți și companii.

Discursul de deschidere a fost susținut de Gruia Stoica – fondatorul și președintele GRAMPET Group – care a subliniat faptul că parteneriatul a început în 2010, estimând că de atunci compania a angajat, în medie, o generație și jumătate de absolvenți. Gruia Stoica a descris inaugurarea celui de-al doilea laborator la Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București ca fiind un moment special, deoarece aduce industria feroviară mai aproape de studenți și facilitează accesul acestora la aplicații informatice dedicate transporturilor. Primul laborator a fost inaugurat acum un an în cadrul Departamentului de Transporturi, Trafic și Logistică, iar al doilea, deschis recent, se află la Departamentul de Material Rulant, ambele din cadrul Facultății de Transporturi.

Deschidere, investiție și inovare: declarațiile oficialilor la inaugurarea noului laborator feroviar

Conf.dr.ing. Ilona Costea, decan al Facultății de Transporturi, a declarat că este o onoare ca acest an aniversar al facultății, în care se împlinesc 65 de ani de existență, să înceapă cu inaugurarea noului laborator, alături de unul dintre partenerii strategici de suflet ai facultății. Ea a adăugat că până la sfârșitul anului vor avea loc și alte evenimente importante în cadrul cărora se vor lansa proiecte noi.

Prof.dr.ing. Gabriel Popa, prodecan al Facultății de Transporturi, a spus în discursul său că inaugurarea acestui laborator reprezintă o zi importantă și o realizare notabilă, subliniind că „cea mai sigură investiție este în educație.”

Amedeo Neculcea, director general la GP Intermodal și lector asociat la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, și-a exprimat bucuria de a participa la eveniment, considerându-se un liant între GFR și universitate în desfășurarea acestui parteneriat valoros.

Prof.dr.ing. Traian Mazilu, directorul Departamentului de Material Rulant de Cale Ferată, a felicitat realizarea acestui laborator și a apreciat în mod special grafica murală de pe unul dintre pereții laboratorului, care înfățișează „fragmente din inima industriei – schițe ale locomotivei Dema 3000 (locomotivă Diesel Electrică, pe 6 osii), modernizată la RELOC Craiova și componente unice produse la REVA Simeria”, și a lăudat calitatea echipamentelor tehnice și electronice.

Victor Ponta, consilier onorific al premierului și invitat special la eveniment, a felicitat conducerea Universității și a apreciat importanța investițiilor în educație, spunând metaforic că „Costoiu ține trenul Politehnicii pe șine”. În încheiere, acesta a afirmat că „cea mai bună investiție este în oameni. Cine are oameni, are viitor.”

Cristian Bușoi, fost europarlamentar și un alt invitat special la evenimentul de inaugurare, a felicitat parteneriatul dintre Universitate și industria feroviară, subliniind că susținerea educației este esențială.

În comunicatul transmis de GRAMPET Group, referitor la durata de realizare și dotările noului laborator, se precizează: „Lucrările de modernizare au durat aproximativ șase luni și au vizat finisarea spațiului pus la dispoziție de către universitate, montarea unei pardoseli flotante, dotarea sălii cu stații de lucru, unități PC performante și o tablă interactivă inteligentă pentru a facilita demonstrațiile practice pentru profesori și studenți. În plus, pentru buna funcționare a laboratorului, GFR pune la dispoziția universității următoarele echipamente: aparat de legare; set format din cârlig de tracțiune, bară de tracțiune și elemente de articulație, însoțite de elemente elastice de amortizare; robinet AK; semiacuplare aer; distribuitor aer KE1c; regulator SAB DRV 2AT 600; portsabot; sabot; pană sabot; atârnător portsabot; axă triunghiulară; cilindru de frână 16”; robinet de golire.”

 

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share