Site logo
14 februarie 2020
gratuitate pe calea ferată călătorii cu trenul pentru studenți bilete de tren gratuite pentru studenți vizita Papei Francisc studiu FlixBus călătorii din trenurigratuitate pe calea ferată călătorii cu trenul pentru studenți bilete de tren gratuite pentru studenți vizita Papei Francisc studiu FlixBus călătorii din trenuri

Un proiect de lege adoptat tacit la Senat prevede gratuitate pe calea ferată și pentru studenții români din străinătate, însă facilitatea este mult mai restrictivă față de cea care beneficiază cei care studiază în țară.

gratuitate pe calea ferată călătorii cu trenul pentru studenți bilete de tren gratuite pentru studenți vizita Papei Francisc studiu FlixBus călătorii din trenuri

Studenţii români care urmează cursurile unei universităţi din străinătate vor beneficia, alături de studenţii care învaţă acasă, de tarife reduse la transportul în comun şi chiar gratuitate la călătoriile pe calea ferată, prevede proiectul, potrivit Adevărul.

Totuşi, spre deosebire de cei ce studiază în România, studenţii români din străinătate vor beneficia de gratuitate la o singură călătorie dus-întors cu trenul. Măsurile apar într-un proiect legislativ care a fost adoptat tacit la Senat şi urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Documentul prevede extinderea facilităţilor la transportul studenţilor, în sensul acordării de reduceri şi gratuităţi şi pentru transportul studenţilor români care studiază în străinătate.

Astfel, potrivit proiectului, studenţii români înscrişi la universităţile din străinătate recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor putea beneficia cam de aceleaşi condiţii de transport de care se bucură în prezent studenţii din România, fie ei români sau străini. Mai exact, în perioada vacanţelor, cei ce au burse de studii universitare sau postuniversitare în străinătate vor beneficia de reducerea, cu cel puţin 50%, a tarifului pentru transportul în comun de suprafaţă şi subteran, precum şi a transportului intern auto, feroviar şi naval.

Opinia studenților din străinătate despre preconizata gratuitate pe calea ferată

Studenţii din străinătate vor beneficia  de „gratuitate la o singură călătorie, dus-întors, la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a ll-a”.

„Noi am solicitat exclusiv reduceri la aceste bilete pe căile ferate pentru că nu prea credem în gratuităţi. Acum suntem în curs de a pune la punct o platformă pe care studenţii români din străinătate să o poată accesa pentru introducerea unei serii de documente. Pe baza acestora, pentru acordarea reducerilor, noi vom putea certifica responsabililor din ţară care tineri studiază în străinătate. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei va avea şi o situaţie clară a studenţilor români din diaspora pentru că în momentul de faţă se bazează numai pe aproximări”, spune Robert Stredie, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share