Site logo
3 decembrie 2022

Greva feroviară în SUA cu care sindicatele amenințaseră a fost declarată ilegală printr-o lege semnată vineri de președintele Joe Biden.

Senatul american a votat joi cu 80 de voturi pentru și 15 împotrivă proiectul care prevede intrarea în vigoare a unui contract colectiv de muncă provizoriu încheiat în septembrie pentru o parte dintre sindicate care reprezintă 115.000 de lucrători. Aceștia amenințau că vor intra în grevă pe 9 decembrie. Senatul nu a reușit însă să aprobe o măsură care ar fi oferit zile de concediu medical plătit lucrătorilor feroviari.

Toate sindicatele, în afară de patru, ratificaseră acordul. Numai că acestea patru reprezintă majoritatea lucrătorilor feroviari din Statele Unite, notează CNBC.

Companiile americane de căi ferate au redus costurile, inclusiv cele cu forța de muncă, pentru a-și recupera pierderile suferite în ultimii ani și s-au opus cu înverșunare concediului medical plătit, fapt care le-ar fi obligat să angajeze mai mulți oameni.

Greva feroviară în SUA ar fi costat economia două miliarde de dolari pe zi

O grevă declanșată de lucrătorii feroviari ar fi putut îngheța aproape 30% din transportul de marfă din SUA, ar fi alimentat inflația deja în creștere, ar fi costat economia americană până la două miliarde de dolari pe zi și ar fi afectat milioane de călători.

Contractul colectiv de muncă provizoriu nu prevede nicio zi de concediu medical plătit, în condițiile în care sindicatele ceruseră 15 zile. Președintele Teamsters, Sean O’Brien, a criticat dur votul din Senat privind concediile medicale. ”Transportatorii feroviari fac profituri record. Lucrătorii feroviari au zero zile de concediu medical plătit. Este în regulă așa ceva? Concediul medical plătit face parte dintre drepturile omului. Acest sistem eșuează”, a scris O’Brien pe Twitter.

Contractul care a intrat în vigoare odată ce a fost semnat de președintele Joe Biden prevede o creștere salarială de 24% pe o perioadă de cinci ani și cinci plăți forfetare anuale de 1.000 de dolari.

Contractul se referă la transportatorii feroviari, inclusiv Union Pacific, BNSF a Berkshire Hathaway Inc, CSX , Norfolk Southern Corp și Kansas.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share