Site logo
10 februarie 2020
contestațiile la licitații modernizarea căii ferate din Moldova Orban nu a mers cu trenul asumarea răspunderii Ludovic Orban despre calea ferată respingerea Rovanei Plumb miniștrii Transporturilor pentru calea feratăcontestațiile la licitații modernizarea căii ferate din Moldova Orban nu a mers cu trenul asumarea răspunderii Ludovic Orban despre calea ferată respingerea Rovanei Plumb miniștrii Transporturilor pentru calea ferată

Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat, în ultima şedinţă dinainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, o Ordonanţă de Urgenţă care-și propune să descurajeze contestațiile la licitații.

contestațiile la licitații modernizarea căii ferate din Moldova Orban nu a mers cu trenul asumarea răspunderii Ludovic Orban despre calea ferată respingerea Rovanei Plumb miniștrii Transporturilor pentru calea ferată

Premierul demis și desemnat, Ludovic Orban, a anunţat duminică seara într-o emisiune la B1 TV că funcţionarii publici care nu respectă termenele de verificare a documentaţiilor de achiziţii publice pot fi sancţionaţi.

Printre măsurile prevăzute de noul act normativ se află avizarea tacită a documentaţiei de licitaţie, dacă Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice nu răspunde în termen de 15 zile solicitărilor, introducerea unor garanţii din partea firmelor care contestă procedurile de achiziţie publică, înfiinţarea unor completuri specializate la nivelul curţilor de apel, dar şi sancţiuni pentru funcţionarii sau magistraţii care tergiversează procedurile.

Ludovic Orban vrea să ”inhibe” contestațiile la licitații

„Am adoptat o ordonanţă de urgenţă privitoare la simplificarea licitaţiilor, în care sunt mai multe etape: pregătirea documentaţiei reglementată, controlul ex-ante, care este exercitat de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice, pe care l-am limitat la 15 zile, iar în cazul în care în 15 zile nu este aprobată documentaţia sau nu sunt transmise observaţiile la documentaţii, practic se consideră documentaţia de licitaţie aprobată. Am stabilit termene limită privitoare la derularea procedurilor efective de licitaţie până la adjudecare, 20 de zile pe proceduri de licitaţie pe proiecte simple şi maximum 60 de zile proceduri de licitaţii în proiecte complexe. Am introdus (o procedură – n.red.)să inhibăm contestaţiile, adică obligaţia de a depune o sumă de bani, iar, dacă ai pierdut contestaţia, pierzi banii. Nu îţi baţi tu joc de proiectele României contestând la nesfârşit fără niciun fel de motiv, numai că vrei tu să conteşti. De asemenea, am introdus înfiinţarea completelor specializate la nivelul curţilor de apel. De asemenea, am introdus sancţiuni pentru funcţionarii implicaţi în procedurile de licitaţii în cazul nerespectării termenelor şi inclusiv sancţiuni pentru magistraţi, de la avertisment până la alte sancţiuni”, a declarat Orban.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share