Site logo
20 februarie 2023

Zilele acestea va avea loc o întâlnire decisivă a comisiei interministeriale pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, la care vor participa și sindicaliștii de la calea ferată.

Este vorba de a doua reunire a comisiei care va stabili metodologia de aplicare a articolelor 34 și 35 din Legea nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar. Dacă se va ajunge la un numitor comun, se va propune un proiect de Hotărâre de Guvern care să aprobe această metodologie, a declarat pentru Club Feroviar Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelelor Transportatorilor Feroviari din România.

La începutul lunii decembrie, Guvernul a prorogat pe șest două articole din legea respectivă (34 și 35), care se referă la posibilitatea pensionării înainte de termen a ceferiștilor care au atribuții în siguranța circulației, așa cum a dezvăluit la vremea respectivă Club Feroviar. Prorogarea, până la data de 1 ianuarie 2024, a fost inclusă chiar înaintea ședinței de Guvern în Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (așa-numita ”ordonanță-trenuleț”).

Ulterior, s-a aflat că prorogarea celor două articole din Legea 195/2020 a fost făcută de Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), fără ca Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, condus de vicepremierul PSD Sorin Grindeanu, să fie informat în prealabil.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Unitatea ceferiștilor, esențială pentru aplicarea Statutului personalului feroviar

Rodrigo Maxim a declarat în weekend la România TV că Statutul personalului feroviar trebuie aplicat în întregime în 2023 și că acest lucru este posibil. Prima întâlnire a comisiei interministeriale formată din reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și ai Ministerului Muncii a avut deja loc.

”Ceferiștii pot urgenta stabilirea metodologiei și a proiectului de Hotărâre de Guvern care să aprobe această metodologie, pentru că sunt o  forță, dar trebuie să fie uniți. Trebuie unitate între ceferiști, solidaritate și trebuie să ne implicăm fiecare pe partea lui de  responsabilitate dacă vrem să mișcăm lucrurile  din loc”, a spus liderul sindical.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share