Site logo
Judecata pe licitația metroului clujean ar putea fi mutată la București, spre nemulțumirea lui Emil Boc
18 februarie 2020
metroul din Cluj Electric Castle și trenul metropolitanmetroul din Cluj Electric Castle și trenul metropolitan

Curtea de Apel Cluj a amânat luni o pronunțare pe plângerea înaintată de asocierea Metrans  – SWS – SYSTRA, în cadrul licitație destinate selecției unor firme care să realizeze studiul de fezabilitate al metroului și trenului metropolitan clujean.

Doru Cireașă

Motivul amânării este acela că există o judecată paralelă privind strămutarea judecății de la Curtea de Apel Cluj, cel mai probabil către o instanță din București.

„Suspendat prin încheierea din data de 12 februarie 2020 pronunţată de ICCJ în dosarul nr. 329/1/2020, până la soluţionarea cererii de strămutare”, se arată în decizia Curții de Apel de luni.

Dosarul menșționat este deschis la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și privește strămutarea procesului de la Cluj, cauzele unei astfel de socilitări nefiind clare. Cererea de strămutare se va judeca în data de 26 februarie. Amânările au trezit nemulțumirea lui Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca. „Uitaţi-vă la trenul metropolitan şi la metrou. Deja suntem de vreo două luni şi jumătate într-un joc de-a şoarecele şi cu pisica. Se contestă la Cluj, se contestă şi la Bucureşti. Se judecă la Cluj, se amână la Bucureşti. Măi, fraţilor, da’ ce Dumnezeu facem cu toată treaba asta în ţara asta, nu suntem aceeaşi ţară?”, a întrebat iritat primarul Emil Boc, potrivit monitorulcj.ro.

Acesta a explicat că dosarul contestaţiei de pe rolul Curţii de Apel Cluj este suspendat pentru că se aşteaptă decizia de la Bucureşti, iar la Bucureşti s-a amânat cererea pentru săptămâna viitoare.

„Una dintre firme a atacat şi la Cluj, şi la Bucureşti. Probabil se va desţeleni. Cred, că într-o lună se separă apele, ori într-o parte, ori în alta, să se stabilească odată cine este câştigătorul!”, a adăugat Boc.

Edilul speră ca noua legislaţie privind achiziţiile publice să ajute şi Clujul, astfel încât să se dea o soluţie mai repede, oricare ar fi ea.

„OK, dar daţi o soluţie, să ştim câştigătorul ca să mergem mai departe. Dacă vom sta luni şi ani în şir în instanţe, când vom mai cheltui banii?”, a întrebat retoric Emil Boc.

Boc, mai optimist în noiembrie 2019

Totuși, în noiembrie 2019, Emil Boc spunea altceva. El afirma că, odată ce CNSC s-a pronunțat pe o contestație, el ar putea semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate.

“Haideți să nu dramatizăm ceea ce reprezintă o procedură legală. Adică, ca la examen – dai un examen, primești un rezultat, ai dreptul să faci contestație. Și aici, este o licitație, s-a anunțat un câștigător, au dreptul cei care au pierdut să facă o contestație, nu e nimic deplasat în asta. Contestația se soluționează între 30 și 60 de zile, potrivit legii, de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, după care se merge mai departe. Să nu privim în manieră dramatică, ca ceva ieșit din comun, este o procedură legală”, spunea Boc.

Prevederile legale permit într-adevăr semnarea contractelor după obținerea deciziilor favorabile de la CNSC. Legea 101/2016 ce  reglementează contestațiile și modul de soluționare a acestora spune la art.9, alin.4 că “Autoritatea Constractantă are dreptul de a încheia contractul numai după comunicarea deciziei CNSC și cu respectarea termenului de așteptare prevăzut pentru încheierea lui”.

În cazul în care Curtea de Apel ar pronunța o hotărâre contrară, firma ce ar fi fost îndreptățită să câștige contractul ar urma să primească cota de profit declarată în oferta depusă, de regulă sub 10% din valoarea contractului.

“Legea s-a simplificat și, practic, acum sunt câteva instrumente la îndemâna administrației publice locale de a scurta puțin sau elimina cangrena aceasta. Dacă nu se respectă termenul de 30, maxim 60 de zile la CNSC, devine o problemă, dacă acolo nu s-ar judeca la timp. Deocamdată, suntem în termen. După ce vine o decizie a CNSC, sunt două soluții: dacă licitația este în regulă, poți semna contractul, chiar dacă el are dreptul să te acționeze în instanță. Mulți primari nu au curajul, deși legea le permite, ca după ce au o soluție pozitivă de la CNSC, să semneze contractul. Dacă mergi înapoi în instanță, din nou ai trimis între 3 și 6 luni proiectul în decor, dar asta stă la îndemâna primarului să-și asume. Legea îți dă dreptul să mergi mai departe. Eu, de obicei, am așteptat rezoluția primei instanțe și am mers mai departe”, a explicat Emil Boc.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share