Site logo
15 februarie 2020
Bode la Remarul 16 FebruarieBode la Remarul 16 Februarie

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a vizitat vineri Remarul 16 Februarie, reparator de material rulant care a împlinit 150 de ani de activitate. Cu prilejul vizitei la Cluj-Napoca, ministrul a făcut apel la implicarea administrației locale în proiectele de infrastructură.

Adrian Bărbulescu

Bode la Remarul 16 Februarie

Lucian Bode a avut o întâlnire de lucru cu primarii Emil Boc (Cluj-Napoca), Călin Bibarț (Arad), şi Ilie Bolojan (Oradea), edili care sunt membri ai Alianței Vestului, precum și cu reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Cluj.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate stadiile în care se află proiectele de infrastructură prioritare pentru dezvoltarea Vestului României, precum și soluțiile ce pot fi implementate pentru accelerarea realizării acestora. În cazul proiectului ”Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca- Oradea- Episcopia Bihor”, ministrul Lucian Bode a semnat acordul pentru implementarea lui, a anunțat Ministerul Transporturilor, printr-un comunicat dat publicității vineri după amiază.

“Am reușit în sfârșit să finalizăm studiul de fezabilitate. A fost aprobat. Este un proiect major, în valoare de 7,3 miliarde de lei, extrem de important pentru această regiune. Semnăm azi și ne asigurăm că termenele vor fi respectate”, a declarat ministrul Lucian Bode. Lucrările din proiect vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km cale ferată, precum și modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor stațiilor, haltelor și spațiilor adiacente, incluzând parcările, rampele și peroanele cu copertine. Traseele de circulaţie pentru călători vor asigura deplasarea în deplină siguranţă a persoanelor cu handicap locomotor și vizual, fiind prevăzute, de asemenea, rampe și marcaje tactile pentru nevăzători la accesele principale în clădire și către punctele principale de interes. Partea de execuție este estimată la patru ani, din durata totală de 10 ani a proiectului. În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanța Oradea-Cluj se va parcurge în două ore.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, și reprezintă cea mai amplă investiție în infrastructura feroviară din Vestul României.

Lucian Bode la Remarul 16 Februarie: ”Toate sunt cu voia lui Dumnezeu”

Programul zilei a cuprins și vizitarea uzinei Remarul 16 Februarie, a precizat ministerul, în comunicatul amintit.

”Pentru că nimic nu este întâmplător în această lume și pentru că toate sunt cu voia lui Dumnezeu, astăzi sărbătorim 150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea, sărbătoare care coincide cu cei 150 de ani de activitate a Societății Remarul 16 Februarie. Sunt aici alături de dumneavoastră, de cei care au înțeles că, pentru dezvoltarea întregii regiuni este foarte importantă colaborarea. Ca prim pas ați realizat această Alianță a Vestului. Practic, prin această construcție instituțională, ați demonstrat că proiectele importante precum cele din zona infrastructurii pot fi realizate prin cooperarea tuturor unităților administrative, care sunt interesate în realizarea lor, în colaborare cu cei ai CNAIR sau CFR Infrastructură”, a declarat ministrul Lucian Bode la Remarul 16 Februarie.

El a adăugat că, pentru dezvoltarea rapidă a regiunilor și pentru atragerea de noi investiții, trebuie să fie acordată importanță comunităților locale și să se transfere către acestea o parte din atribuțiile administrației publice centrale. ”Știu că aveți mulți oameni pregătiți în gestionarea proiectelor de infrastructură care sunt buni profesioniști și pot accesa fondurile europene. Dacă aveți o infrastructură dezvoltată se vor deschide noi oportunități de investiții, iar cei care deja au investit în această zonă vor putea să se extindă și astfel nivelul de trai va crește în mod vizibil. Pentru zona dumneavoastră avem multe proiecte, care din păcate în ultimii ani au fost blocate din diverse motive. Am discutat cu toți cei implicați și pot să spun că acum avem soluțiile, inclusiv cele de finanțare pentru ca aceste proiecte să se realizeze”, a concluzionat ministrul Lucian Bode.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share