Slide


PARTENERI:

Majorări de salarii la CFR Călători și CFR Marfă. Ce spun Rodrigo Maxim și Iulică Măntescu

By

Urmează majorări de salarii la CFR Călători și CFR Marfă, după ce administrațiile celor două societăți feroviare din subordinea Ministerului Transporturilor și federațiile sindicale reprezentative au semnat actele adiționale la Contractele Colective de Muncă. La CNCF CFR SA deja fusese convenită majorarea salarială.

majorări de salarii la CFR CălătoriÎn urma negocierilor purtate cu conducerea Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, s-a convenit ca toți angajații să beneficieze de o majorare salarială de 6%, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

El a precizat că majorarea se va aplica de la data de 1 noiembrie 2022. De asemenea, și valoarea tichetelor de masă ale angajaților va fi majorată la 30 de lei pe zi.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Majorări de salarii la CFR Călători, în sumă fixă

majorări de salarii la CFR Călători grevă la CFR un nou miting al ceferiștilor acțiuni de protest la CFR CCM la CFR Călători revizori CFR care furau motorinăLa Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, majorarea salarială convenită cu administrația a fost în sumă fixă, de 400 de lei în plus la salariul de bază al fiecărui angajat.

”Cu această majorare, acoperim exact rata inflației pe acest an, având în vedere că prima majorare s-a făcut în luna iunie, cu un procent de 10%. Acum, procentul de creștere diferă în funcție de salariile fiecăruia – la unii e de 6-7%, la alții de 10-11%. Trebuie însă să ținem cont de faptul că la CFR Călători salariile sunt foarte mici. Un inginer ia net 1.200 de lei la avans și 1.300 de lei la lichidare. Un mecanic debutant, funcție inventată de actualul director general Traian Preoteasa, ia 1.000 de lei la avans și 1.200 de lei la lichidare, pentru că s-a micșorat limita inferioară a salarizării, fapt fără precedent în istoria Căilor Ferate Române. Cum vrei să ai mecanici cu care să faci schimb de generații la asemenea salarii”, a declarat pentru Club Feroviar Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Sporuri punctuale și creșterea valorii tichetelor de masă

tichetele de masă la CFR tichetele de masă la CFR SAPotrivit prevederilor actului adițional la CCM, se vor mai acorda și alte sporuri punctuale, cum ar fi cel de 7% pentru cei care lucrează pe linii ferate industriale (LFI). În ceea ce privește tichetele de masă, încă de la precedenta negociere se stabilise că de la 1 Decembrie 2022 valoarea acestora va crește la 30 de lei pe zi.

În altă ordine de idei, o propunere înaintată de Federația Națională Sindicală Mișcare-Comercial Vagoane privind acordarea tichetelor de masă pentru cei care se deplasează în interes de serviciu în stațiile de frontieră ale administrațiilor feroviare vecine, pentru mai puțin de 24 de ore, a fost respinsă de administrație. Aceasta a motivat că o atare prevedere este ilegală, deoarece respectivii angajați primesc diurnă.

Nu în ultimul rând, ziua de 23 aprilie, Ziua Feroviarilor, va fi zi liberă, iar cei care vor lucra pe acea dată vor primi sporurile aferente unei zile de sâmbătă sau duminică. Nu se vor mai da zile libere.

O nouă majorare de la 1 iulie 2023, conform Statutului personalului feroviar

Ceferiștii vor beneficia de o nouă majorare salarială de la data de 1 iulie 2023. Legea privind Statutul personalului feroviar va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2023, însă ea prevede că dacă sunt în vigoare Contracte Colective de Muncă și/sau acte adiționale la acesta prevederile lui se aplică încă șase luni de la intrarea în vigoare a legii. Deci 1 iulie 2023.

De la acea dată, salariile ceferiștilor vor crește, în medie, cu 50%, a mai spus Rodrigo Maxim.

La CNCF CFR SA majorarea salarială a fost negociată la 6%

La Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, sindicatele și administrația au convenit o majorare salarială de 6%, aplicabilă de la data de 1 Decembrie 2022, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Salariații companiei de infrastructură au beneficiat de prima creștere salarială a acestui an începând cu 1 iunie 2022, când s-a acordat o majorare cu 10% a salariilor de bază, iar valoarea unui tichet de masă a crescut de la 15 lei la 20 de lei.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share