Site logo
13 februarie 2020
MEP Awards 2020MEP Awards 2020

Eurodeputatul PNL (PPE) Marian-Jean Marinescu este pe lista scurtă a nominalizărilor la MEP Awards 2020, la categoria cel mai bun europarlamentar în domeniul transporturilor și turismului. România este pe punctul de a face ”dubla” în transporturile europene, după ce Adina Vălean a devenit comisar european pentru Transport.

Adrian Bărbulescu

MEP Awards 2020

Marian-Jean Marinescu este nominalizat pentru a treia oară la premiile MEP Awards. Acum, la categoria Transport și Turism, el îi are drept contracandidați pe bulgarul Andrei Novakov (Partidul Popular European – PPE, același grup politic ca eurodeputatul român) și pe francezul Dominique Riquet (Renew Europe Renaissance, grup politic european înființat de președintele francez Emmanuel Macron și condus de Dacian Cioloș).

”Onorat să fiu nominalizat pentru premiile #MEPAwards2020 la categoria cel mai bun europarlamentar în domeniul transporturilor”, a scris joi Marian-Jean Marinescu pe Twitter. Pe contul său de Facebook, eurodeputatul român a detaliat: ”O onoare pe care am mai trăit-o de încă două ori în cei peste 13 ani de activitate în Parlamentul European. În 2017 și în 2014 am fost ales eurodeputatul anului la categoria <Cercetare și inovare>. Le mulțumesc celor care m-au propus și care au văzut plus-valoarea activității mele în TRAN (Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European – n.red.), fie ca raportor al viitoarei politici de transport europene (CEF) sau al Cerului Unic European , fie ca inițiator al unor proiecte pilot cum ar fi cel referitor la calitatea serviciilor în turism, fie ca negociator al regulamentului EASA, fie ca președinte al Intergrupului Cer și Spațiu”.

Eurodeputatul român este implicat în Green Deal, Pactul Ecologic European

Europarlamentarul este implicat și în Green Deal, proiectul de decarbonizare lansate de noua șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leynen, în cadrul căruia a reușit să aducă unele modificări importante prin rezoluția PPE din cadrul Legislativului de la Strasbourg.

În afară de Comisia TRAN, Marian-Jean Marinescu mai este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. De asemenea, el este membru supleant în Comisia pentru control bugetar (CONT), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Intervenția lui Marian-Jean Marinescu pe tema transportului feroviar de marfă în UE

Ultima intervenție în plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc pe 29 ianuarie 2020, în cadrul dezbaterii referitoare la Strategia UE pentru mobilitate și transport: măsurile necesare până în 2030 și ulterior. În alocuțiunea sa, Marian-Jean Marinescu a făcut referire la transportul feroviar de marfă în cadrul Uniunii Europene: ”Politica de transport viitoare trebuie să asigure, în primul rând, mobilitatea și conectivitatea, atât de necesare, amândouă, dezvoltării economiei. Toate măsurile pe care trebuie să le luăm în viitor trebuie, în primul rând, să asigure mobilitatea și apoi trebuie să respecte și, bineînțeles, cerințele Pactului ecologic. Sunt lucruri pe care le puteți face fără a avea foarte multe costuri, nu neapărat niște măsuri de piață, și vă pot da niște exemple. De exemplu, pentru transportul pe cale ferată, aveți coridoarele de marfă, care nu sunt dezvoltate la nivelul la care ar trebui. Trebuie să aplicați regulamentul existent și, în același timp, să asigurați armonizarea tuturor regulamentelor și standardizarea în acest mod de transport foarte important, pentru că se cere transferul de pe drum, pe cale ferată”.

Alți trei români, nominalizați la MEP Awards 2020

Alți trei români sunt nominalizați la MEP Awards 2020. Carmen Dinu, asistentă a eurodeputatului S&D (PSD) Claudiu Manda, este pe lista scurtă pentru The Best Assistant Award (premiul pentru cel mai bun asistent).

La categoria Ocupare, Afaceri Sociale și Regiuni, este nominalizat europarlamentarul Renaissance (PLUS) Dragoș Pîslaru. De asemenea, eurodeputatul PPE (PNL) Cristian-Silviu Bușoi  este pe lista scurtă la categoria Sănătate.

Adina Vălean este comisar european pentru Transporturi

Pe 27 noiembrie 2019, Parlamentul European a votat noua componență a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, în cadrul căreia Adina Vălean (PPE, PNL) este comisar pentru Transporturi.

Adina Vălean a fost a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Ludovic Orban, ea fiind acceptată de preşedintele CE, Ursula von der Leyen. României i-a revenit postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica, respins de Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare. Cea de-a treia nominalizare, Victor Negrescu, a fost făcută de Guvernul PSD după demiterea acestuia prin moţiune de cenzură.

Apoi, Ludovic Orban, devenit prim ministru, a anunţat că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Ursula von der Leyen a ales-o pe Adina Vălean, soția fostului președinte al PNL Crin Antonescu.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share