Ministerul Transporturilor a numit zilele trecute mai mulți membri în Consiliul de Administrație al CFR Călători, astfel încât au fost ocupate în întregime cele șapte locuri prevăzute pentru această structură prin actul constitutiv. Nu este clar de unde vin majoritatea celor numiți, știindu-se doar că unul dintre aceștia este consilier al ministrului Cătălin Drulă.
doru.cireasa@clubferoviar.ro
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a decis să se dezbare de trei membri din Consiliul de Administrație al CFR Călători și să își numească alți trei membri în această structură.
Cei trei membri scoși din Consiliu prin hotărâri AGA date în 26 februarie si 4 martie sunt Năstasă Claudiu Constantin, Saviuc Gheorghe Daniel și Florea Andrei. Cei numiți prin aceleași dispoziții sunt Balcu Radu Valentin, Condrache Florin Cătălin și Perșinaru Marius.
AGA CFR Călători a prelungit mandatele în CA pentru Militaru Cristina și Popovici Nicoale Cristian. Militaru Cristina este director adjunct al structurii de control a Ministerului, autoare a raportului de control publicat zilele trecute privind gestiunea Metrorex.
Noul Consiliu de Administrație va fi format din Dobre Robert Răzvan (director în minister), Costache Cătălin Marian (director pe fonduri externe), Popovici Nicolae Cristian, Militaru Cristina, Balcu Radu Valentin, Condrache Florin Cătălin și Perșinaru Marius. Indemnizația brută lunară a membrilor CA va fi de 4.282 lei, sumă care însă nu trebuie să fie văzută ca fiind una mică, ținând cont că este retribuție pentru o activitate lunară de câteva ore.
Numiri politice în Consiliul de Administrație al CFR Călători
Numirile nu ies din practica împământenită la Ministerul Transporturilor, indiferent de partidul aflat la putere, de a promova în CA oameni de încredere plătiți din fonduri publice ca să servească ministrul. Noul Consiliu de Administrație include pe Balcu Radu, consilier al ministrului Cătălin Drulă. Balcu este absolvent de Psihologie, dar și de ASE, cu un master în domeniu. Actitatea sa include zece ani de lucru în logistică.
Numirile nu sunt însoțite de CV-uri ale celor numiți, de declarații de avere și interese sau privind apartenența politică, în pofida declarațiilor publice ale USR, din care face parte actualul ministru, privind transparența deciziilor publice. Lipsesc inclusiv comunicatele de presă în care să fie anunțate numirile.
Apoi, de pe peste un an de la sosirea PNL la putere numirile se fac tot politic, iar posturile sunt ocupate de persoane numite pe patru-șase luni, a căror menținere în funcție depinde de bunăvoința politicienilor. Numirile se fac pe baza unui articol din OUG 109 care prevede la Art. 64-1: „(1) În caz de vacanță a unuia sau a mai multor posturi de administrator al regiei autonome, autoritatea publică tutelară poate proceda la desemnarea unor administratori provizorii, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor, potrivit prezentei ordonanțe de urgență”.
Or, procedurile de selecție a administratorilor definitivi sunt trenate de ani buni de către minister, iar locurile ocupate de persoane apropiate politicienilor. Club Feroviar a dedicat acestui subiect un articol disponibil aici. Aricolul conținea declarații ale unor participanți la procedurile de selecție intrați pe liste scurte. Ei spuneau că se preferă numiri temporare de membri în CA pe patru luni „care să fie ținuți în lesă”.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail