Site logo
21 iulie 2020
Mocănița Sibiu-Agnita

Mocănița Sibiu-Agnita va reveni în circulație, după 19 ani în care nicio garnitură nu a mai străbătut calea ferată îngustă de pe Valea Hârtibaciului.

O mică asociație ce vrea să salveze linia ferată a reușit, după mai bine de un deceniu de eforturi, să concesioneze drumul de fier, informează Știrile Pro TV. Voluntarii au atras și fonduri europene nerambursabile pentru a-și duce la bun sfârșit proiectul.

Povestea a început în urmă cu 12 ani, când câțiva voluntari și-au propus să readucă la viață calea ferată îngustă care traversează Valea Hârtibaciului, pe unde nu a mai trecut niciun tren din 2001. Din cei 52 de kilometri au fost salvați deocamdată doar șase.

Valea Hârtibaciului este una dintre cele mai pitorești și neexplorate zone din județul Sibiu, iar o mocăniță ar putea atrage turiști. În ultimii ani au fost organizate câteva plimbări, dar cu vagoane închiriate.

Mocănița Sibiu-Agnita revine pe șine în luna septembrie

„În septembrie sperăm să putem să aducem din nou trenul pe șinele mocăniței, asta după doi ani de convingere a autorităților centrale, că nu suntem linie de cale ferată industrială, cu toate legislațiile aferente, ci suntem o cale îngustă care nu intersectează alte căi ferate, care circulă cu 15-20 km/oră cu trei vagoane de turiști”, a declarat Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței.

Proiectul a primit recent o finanțare neramburasibilă în valoare de 110.000 de euro. Cu acești bani, voluntarii vor cumpără o locomotivă și vor restaura unele vagoane.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share