Slide


PARTENERI:

O veste bună pentru românii din Marea Britanie. Se introduce tren expres la Aeroportul Luton

By
tren expres la Aeroportul Lutontren expres la Aeroportul Luton

De anul viitor, se va introduce un tren expres la Aeroportul Luton, unde aterizează majoritatea curselor aeriene low cost care vin din România. În momentul de față, conexiunea feroviară este asigurată de ramele Thames Link, care însă fac mai multe opriri intermediare în drumul lor spre aeroport.

Adrian Bărbulescu

tren expres la Aeroportul Luton

Acest nou serviciu de tren expres va permite conectarea Londrei de aeroportul care este amplasat la 45 km de metropola britanică.

Garniturile expres fără opriri intermediare al companiei feroviare East Midlands Railway spre Aeroportul Luton vor pleca la intervale de jumătate de oră din gările Saint-Pancras din Londra și Luton Airport Parkway în intervalul orar 6,00-22,00. Intervalele de succedare vor fi mai mari în cursul nopții și în zori, precizează site-ul Deplacementspros.com. Acest nou serviciu feroviar va permite diminuarea cu 70.000, în fiecare an, a numărului de deplasări cu mașina sre aeroport.

Despre Aeroportul Luton se poate spune că este aproape ”românesc”, deoarece aici aterizează și decolează mai multe curse zilnice ale companiilor low cost Blue Air și Wizz Air, utilizate de foarte mulți conaționali. Din acest motiv, în aerogară pot fi observate mai multe reclame în limba română.

Se menține transbordarea cu autobuzele și la noul tren expres la Aeroportul Luton

Legătura feroviară dintre Londra și Aeroortul Luton este și ea una ”românească”, similară cea existentă în prezent între Gara de Nord și Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni.

tren expres la Aeroportul Luton
Transbordarea se face cu autobuzele

Trenurile Thames Link care vin de la Londra opresc la stația Luton Airport Parkway, de unde călătorii sunt preluați cu autobuzele și duși la aerogară. Durata medie a călătoriei cu trenul este de 40 de minute, dar sunt și garnituri rapide, care ajung la destinație în 24 de minute. Garniturile circulă la intervale de 10 minute în timpul zilei și la 40 de minute noaptea. De la Luton Airport Parkway sunt legături directe spre London St Pancras, Farringdon și Blackfriars. Transbordarea auto durează aproximativ 10 minute.

La București, pasagerii se urcă în tren la Gara de Nord, coboară la stația P.O. Aeroport, de unde îi preia un microbuz al CFR Călători, care-i duce până la Terminalul Plecări.

Cele mai bune legături feroviare, la Heathrow

Toate aeroporturile din Londra au legături feroviare subterane sau/și supraterane cu capitala Marii Britanii.

La Aeroportul Heathrow aterizează și decolează cursele directe București-Londra și retur operate de Tarom și British Airways. Cel mai mare aeroport din Londra este legat de centrul orașului atât cu metrou, cât și cu tren. Legătura feroviară de suprafață, Heathrow Express, este cea mai rapidă. Trenul, care circulă non-stop, face legătura între terminalele 2 și 3 ale aerogării cu Gara Paddington în doar 15 minute, la care se adaugă alte șase dacă vă aflați la Terminalul 5.

O variantă mai ieftină este reprezentată de trenurile TfL Rail, puse la dispoziție de autoritatea de transport londoneză Transport for London. Ele pleacă din 30 în 30 de minute, punctul terminus este tot Gara Paddington și opresc și la stații locale din vestul Londrei. Durata călătoriei de la terminalele 2, 3 și 4 ale aeroportului și până la Paddington variază între 31 și 49 de minute.

Aeroportul Heathrow este conectat cu Londra și de metrou, mai exact Piccadilly Line. Durata călătoriei este mai mare, de aproape o oră, dar și biletul este mult mai ieftin. La Heathrow sunt trei stații de metrou la aeroport – una pentru terminalele 2 și trei și câte una pentru terminalele 4 și 5.

Stansted Express, soluția de mobilitate

Și Aeroportul Stansted este utilizat de români, mai exact de cei care apelează la serviciile companiei low cost Ryanair. Trenurile Stansted Express pleacă de la aerogară la fiecare 15 minute, iar în 47 de minute ajung la London Liverpool Street.

Pentru cei care au decolarea la primele ore ale dimineții, serviciul feroviar începe să funcționeze la ora 3,40 din Gara Liverpool Street lunea, vinerea și sâmbăta.

Mai sunt aeroporturile London City și Gatwick, dar aici nu aterizează curse aviatice din România. Unele curse low cost mai aterizează la Southend, dar aici nu sunt legături feroviare directe cu Londra.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share