Parcul, investiție belgiană, va fi legat prin nu mai puțin de șase linii de cale ferată de rețeua feroviară națională. Investitorii privați pot ajunge principalii dezvoltatori de cale ferată în condițiile în care statul doar modernizează, nu construiește linii noi.
Agenția pentru Protecţia Mediului Alba a dat recent undă verde lucrărilor de realizare a parcului logistic de la Decea (Mirăslău) decizând că proiectul nu se supune reglementării în domeniu.
”Agenția pentru Protecţia Mediului Alba decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul Ședinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 7 ianuarie 2020, că proiectul «Dispozitiv de linii CF în incintă, interferențe cu rețeaua GN și împrejmuire la zona industrială sat Decea», propus a fi amplasat în comuna Mirăslău, localitatea Decea, extravilan, nu se supune evaluării impactului asupra mediului”, se arată în decizia de încadrare a proiectului, potrivit publicației locale ziarulunirea.ro.
Parcul urmează să ofere 400 de locuri de muncă, create pe parcursul următorilor ani. Nu mai puțin de șase linii de cale ferată ce vor deservi terminalul logistic, conectate la infrastructura feroviară publică.
Lucrările propuse constă în realizarea dispozitivului de linii din incinta terminalului, rezolvarea interferențelor cu conducta magistrală de gaze și realizarea împrejmuirii. Pentru deservirea feroviară a zonei industriale se dorește realizarea unui dispozitiv de linii de cale ferată în incintă, racordat la infrastructura feroviară publică în Stația CF Unirea, prin intermediul unei linii de cale ferată de racord amplasată pe partea stângă a magistralei feroviare 300 Teiuș – Războieni.
În exterior, traseul liniei ferate industriale va începe la km CFR 424+700 din Firul II al intervalului de circulație Mirăslău – Unirea și se va înscrie pe un traseu paralel cu linia de cale ferată existentă la o distanță de circa 5 metri față de axul firului II existent. Linia de cale ferată are o lungime de circa 1,6 km și după intrarea în incinta industrială se leagă la dispozitivul de linii de cale ferată al terminalului logistic. Lucrările propuse pentru realizarea dispozitivului de linii de cale ferată din incintă constau în realizarea a 6 linii de cale ferată la fronturile de încărcare-descărcare, amplasate în deschiderea prevăzută pentru instalarea unei macarale portal (transtainer) având lungimi utile de 280-320 metri.
Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa 18.000 metri pătrați, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupați cu dispozitivul de linii de cale ferată din incintă. Suprafaţa ocupată de lucrări este de circa de 18.600 metri pătrați, pe teren proprietate a domeniului public aflat în proprietatea CNCF CFR SA și respectiv domeniul public al comunei Mirăslău. Valoarea investiției belgiene se așteaptă să fie de aproximativ 30-40 de milioane de euro. Societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV derulează proiectul de investiții pe o pășune de circa 27 de hectare concesionată de la Primăria Mirăslău, în baza unui contract încheiat între administrația locală și investitor la finele anului 2018.
Concesionarea terenului se așteaptă să aducă Primăriei Mirăslău, cu titlul de taxe, în jur de 5000 de euro lunar.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail