Site logo
2 septembrie 2021

Povești pe drumuri de fier: podcastul care se ascultă cu inima, construit sub egida CFiR, a debutat alături de o legendă a domeniului feroviar, domnul Octavian Udriște, marți, 31 august 2021.

Episodul pilot este parte dintr-un lung serial de Podcasturi, gândit și clădit în jurul temei Carieră Feroviară și a purtat numele de „Continuitatea unui ideal. Povestea din culisele unei vieți pe șine”.

Primul nostru invitat care a deschis seria emisiunilor de succes a fost domnul inginer Octavian UDRIȘTE, o adevărată somitate în domeniul feroviar, care ne-a povestit cu dragoste și pasiune despre viața domniei sale, una dedicată și închinată carierei feroviare.

Dacă nu te gândești la oameni, atunci ce rost mai ai pe lume? Viitorul este al Căilor Ferate

Astfel spus, am avut bucuria să-l descoperim pe „Domnu`U”, în calitate de inginer (inginer la 24 de ani), om de societate și optimistul de serviciu cu „vocative de feroviar” așezat fiind la masa noastră dedicată poveștilor ce au menirea de a apropia oamenii, de a vindeca și de a deschide porți, acolo unde nimeni nu crede că se poate.

În cadrul discuțiilor povestite am abordat teme diferite. Am vorbit despre prezent, trecut și viitor, și în fiecare perioadă analizată am ajuns la o concluzie comună: „Calea Ferată este o Instituție” – motor de dezvoltare economică de când a apărut, în anul 1828 în Anglia și până în zilele noastre, după cum susține „Domnu`U” și are nevoie să fie respectată, dezvoltată și promovată, iar argumentul care se păstrează viu în orice perioadă de timp este acela că, atunci când ne gândim la Calea Ferată, ne gândim la oameni. „Dacă nu te gândești la oameni, atunci ce rost mai ai pe lume? Viitorul este al Căilor Ferate”, a susținut și întărit, invitatul nostru.

În itinerariul nostru mai aproape de prezent, ne-am oprit asupra mai multor puncte de importanță feroviară, acolo unde s-a construit ceva, se construiește sau este la stadiu de idee, cum ar fi: redeschiderea circulației feroviare pe linia Suceava – Dornești – Rădăuți – Putna, eveniment grandios ce este marcat în fiecare an, în data de 15 august, și la care domnul inginer Udriște a avut o contribuție deosebită în anul 2018, reușind să deschidă (după șase ani în care nu a funcționat), spre public o linie încărcată de istorie, pe care sperăm că nu o va mai închide nimeni, niciodată.

În egală măsură am discutat despre Mogoșoaia și contribuția dumnealui în cadrul proiectului, dar și despre Cluj-Napoca și București, primele două orașe ale țării, în care viziunea celor doi primari este una comună: construirea unui metrou, pentru Cluj, implicit a unui tren metropolitan sau metrou de suprafață, pentru București. Ambele proiecte au fost încurajate de către inginerul Udriște.

Dialogul nostru ne-a purtat către declarația Comisiei Europene, în care anul 2021 a fost decretat „Anul European al Căilor Ferate”, un proiect de importanță strategică menit să încurajeze menținerea unei rețele feroviare dense, respectiv transferarea din sistemul rutier către sistemele prietenoase cu mediul, precum cel feroviar și naval, a unor cantități de mărfuri și a unui număr de călători din ce în ce mai mari, conform declarației domnului Udriște.

În strânsă legătură cu o carieră internațională, ne-am focusat atenția și asupra experienței domnului Udriște la Siemens. De altfel, Siemens Mobility a susținut primul nostru episod din seria „Povești pe drumuri de fier”.

Considerată ca fiind „A doua armată a țării”, în perioada Interbelică, în acele vremuri în care Calea Ferată aparținea de Ministerul Apărării, Inginerul feroviar, Omul, dar mai ales Optimistul de serviciu, crede cu tărie că o flotă alcătuită din tineri pasionați și dedicați domeniului feroviar, poate schimba DESTINUL Căilor Ferate și îi poate reda speranța și demnitatea unui Viitor trainic, în care Calea Ferată va fi ce a fost: O Instituție, ci nu o monedă de schimb!

Va urma…


Episodul a fost susținut de către SIEMENS MOBILITY

Lider de necontestat în piața soluțiilor de transport fără sudură, durabile, fiabile și sigure, de peste 160 de ani. Mobilitatea constă în trei direcții bine definite, ce stau la fundația organizației noastre: SCHIMBĂRILE CLIMATICE, CREȘTEREA POPULAȚIEI ȘI DIGITALIZAREA.

Până în anul 2050, ne propunem să asigurăm o calitate ridicată a vieții, dedicată unui număr de 9,6 miliarde de oameni din întreaga lume.

Cu ajutorul Digitalizării, inovăm în mod constant portofoliul în domeniile noastre principale. Vorbim despre material rulant, automatizare și electrificare feroviară, sisteme inteligente de trafic, servicii conexe și proiecte la cheie, toate cu scopul de a modela viitorul mobilității.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share