Site logo
21 februarie 2020
tăierea copacilor de lângă calea feratătăierea copacilor de lângă calea ferată

Prefectul de Bistrița, Stelian Dolha, spune că ar fi nevoie de o lege pentru tăierea copacilor de lângă calea ferată, pentru a nu se mai bloca circulația feroviară.

tăierea copacilor de lângă calea ferată

El a precizat că actul normativ a trebui să impună ca pe o distanță de 30-50 de metri în jurul liniei ferate să fie curățată vegetația.

Peste 5.000 de consumatori au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic, iar un tronson de cale ferată a fost blocat în urma căderilor de arbori la începutul lunii, când s-au semnalat fenomene meteo extreme. Toate acestea s-au întâmplat pentru că Electrica și Romsilva nu respectă un protocol semnat în 2017 la nivel regional, a spus prefectul, citat de publicația locală TimpOnline.ro.

Tăierea copacilor de lângă calea ferată trebuie urgentată

Prefectul s-a interesat din ce cauză s-au întâmplat toate aceste avarii și a aflat că au căzut crengi peste transformatoare și rețelele de joasă și medie tensiune, respectiv copaci peste calea ferată. ”Aceste lucruri sunt privite ca și cum ar fi normale, dar eu m-am uitat pe documentele pe care le avem și am aflat că între Electrica și Romsilva este un protocol de colaborare la nivel de regiune care datează din 2017 și care nu a fost pus niciodată în practică. Cei de la Electrica au contract cu o firmă ce are obligația să curețe vegetația. Ar trebui să plece în echipe mixte cu Romsilva și ocoalele private să marcheze arborii respectivi, iar firma respectivă să îi taie, să îi curețe. Dacă s-ar face lucrul acesta, nu ar trebui să mai avem probleme (…) Vorbim despre siguranța noastră. Dacă arborii cădeau peste un tren de călători și erau și victime răspundeam cu toții că nu am curățat vegetația, ori lucrurile acestea bune la nivel teoretic trebuie puse în practică. Refacem protocoalele, facem echipe mixte și trecem la treabă. Nu e altă soluție. Nu putem sta cu mâinile în sân să mai așteptăm următoarea perioadă cu vânt și iar să avem consumatori care rămân fără elergie electrică și tronsoane de cale ferată închisă”, a spus prefectul.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share