Luni 07.09.2020 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de promulgare a legii nr 195 privind Statutul personalului feroviar. Anunțul a fost făcut pe situl Administrației prezidențiale.

Statutul personalului feroviar

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 septembrie a.c., următoarele decrete (…) Decret pentru promulgarea Legii privind statutul personalului feroviar (PL-x 37/01.02.2017)”, sună anunțul oficial.  Președintele Klaus Iohannis a respins inițial promulgarea legii. Șeful statului nu poate refuza promulgarea însă decât o singură dată. Împotriva legii s-au pronunțat acum două luni și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, și cel al Muncii, Violeta Alexandru.

Această lege era așteptată de foarte multă vreme de personalul feroviar, iar unele dintre articolele importante sunt:

Articolul 18
(1) Salariul de bază în unitățile feroviare se calculează pornind de la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, majorat cu coeficienți minimi de ierarhizare, după cum urmează:

Nr. crt. Funcția și gradul profesional  Coeficient minim de ierarhizare
Muncitori:
1. Necalificați 1,00
2. Calificați 1,50
Personal administrativ și de specialitate încadrat în funcții pentru care condiția de
pregătire este:
3. Școala profesională 1,40
4. Studiile liceale 1,40
5. Studiile liceale + curs de calificare 1,45
6. Școala postliceală 1,50
7. Școala de maiștri 1,60
8. Studiile superioare de scurtă durată 1,80
Personal cu studii superioare:
9. Studiile superioare de lungă durată 2,20

(2) Personalul feroviar care deține titlul științific de doctor beneficiază de majorarea coeficientului prevăzut la alin. (1) cu 0,5 dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.
(3) Salariul de bază stabilit potrivit alin. (1) și (2) nu cuprinde sporuri, indemnizații și/sau alte adaosuri.

Articolul 34
(1) Personalul feroviar se poate pensiona, la cerere, dacă îndeplinește condițiile privind stagiul minim de cotizare și vârsta standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Personalul feroviar care a realizat stagiul complet de cotizare, potrivit legii, din care cel puțin 30 de ani în activitățile prevăzute la art. 35, are dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege.
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, personalul feroviar beneficiază, prin cumul, de reducerea prevăzută la alin. (2) și de reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfășurată în locurile de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite sau speciale de muncă.
(4) Reducerea cumulată prevăzută la alin. (3) nu poate fi mai mare de 13 ani.
(5) Membrii de familie ai personalului feroviar beneficiază de pensie de urmaș în condițiile prevăzute de legislația privind sistemul public de pensii.

Când va intra in vigoare Statutul personalului feroviar?

Articolul 42 din lege prevede:
Prezenta lege intră în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I,
cu excepția prevederilor art. 34 alin. (2) și (3), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2021. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condițiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.”

Puteți vedea si descărca legea integrală dând click aici.

Alte articole pe aceeași temă:

Efecte adverse ale legii Statutului personalului feroviar

Legea privind Statutul personalului feroviar, trimisă la promulgare. Președintele are 10 zile la dispoziție

Încă o zi liberă pentru ceferiști. Ea este prevăzută în Statutul personalului feroviar

Legea privind Statutul personalului feroviar, dezbătută în sesiunea parlamentară extraordinară

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share