Slide


PARTENERI:

Prima de Crăciun la CFR: dublu la Infrastructură față de Marfă și Călători. Ce spune Iulică Măntescu

By

Anul acesta, prima de Crăciun la CFR se va da diferențiat, în funcție de societatea în care lucrează fiecare ceferist. Astfel, angajații Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA vor primi o sumă dublă față de cei ai societăților CFR Călători și CFR Marfă.

Prima de Crăciun la CFRLa nivelul CNCF CFR SA sindicatele și administrația au semnat un nou act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, ce prevede acordarea unei prime în valoare de 550 de lei brut pentru fiecare angajat. ”Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun 2022 salariații vor beneficia de un ajutor material în cuantum de 550 lei brut. De acest ajutor material nu beneficiază salariații care la data acordării acestuia au contractul individual de muncă suspendat întrucât se află în concediu fără plată pe o perioadă de un an”, se arată în documentul semnat de sindicaliști și conducerea companiei de infrastructură feroviară.

Pe partea sindicală, actul adițional a fost semnat de reprezentanții Federației Naționale Drum De Fier, Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane și ai Alianței Federațiilor Tehnice Feroviare. Cei 550 de lei brut înseamnă aproximativ 300 de lei net.

În plus, angajații CNCF CFR SA vor primi încă 300 de lei net ca sumă neimpozabilă prevăzută de Codul Fiscal pentru chletuieli sociale, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă și al Alianței Federațiilor Tehnice Feroviare.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Prima de Crăciun la CFR Călători și CFR Marfă va fi de maximum 300 de lei pentru fiecare angajat

Dar să vedem ce se va întâmpla și la celelalte societăți feroviare aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

La CFR Călători și CFR Marfă prima de Crăciun va fi în valoare de 300 de lei, adică suma neimpozabilă de la cheltuieli sociale. Potrivit lui Iulică Măntescu, sumele sunt deja convenite cu sindicatele și aprobate în Consiliile de Administrație ale celor două societăți și mai rămâne de rezolvat doar problema asigurării lichidităților. ”La compania de infrastructură s-a putut acorda în plus față de această sumă, pentru că a rămas fond de salarii necheltuit, ceea ce nu este cazul la CFR Călători și CFR Marfă. Dacă acești bani nu erau cheltuiți, ar fi trebuit returnați la Ministerul Finanțelor la finele anului”, a spus liderul sindical.

La CNCF CFR SA și la SNTFC CFR Călători, suma alocată cheltuielilor sociale se apropie de 5% din fondul de salarii, maximul prevăzut de Codul Fiscal, în vreme ce la CFR Marfă procentul este de doar 1%. Explicația ține de situația financiară dezastruoasă a transportatorului feroviar național de marfă, aflat și sub monitorizarea atentă a Comisiei Europene pentru returnarea ajutorului de stat primit la privatizarea eșuată din 2013.

Și majorările salariale s-au dat diferențiat la cele trei companii feroviare

Nu numai primele de Crăciun, ci și majorările salariale s-au acordat diferențiat la acest final de an pentru angajații celor trei companii și societăți feroviare de stat.

În urma negocierilor purtate cu conducerea Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, s-a convenit ca toți angajații să beneficieze de o majorare salarială de 6%, după cum a scris recent Club Feroviar. Această mărire de salarii s-a aplicat de la data de 1 noiembrie 2022. De asemenea, și valoarea tichetelor de masă ale angajaților a fost majorată la 30 de lei pe zi. Tot 6% în plus la salarii s-a dat și la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

La Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, majorarea salarială convenită cu administrația a fost în sumă fixă, de 400 de lei în plus la salariul de bază al fiecărui angajat. De departe, cea mai consistentă, chiar dacă operatorul feroviar de stat înregistrează pierderi de sute de milioane de lei în acest an.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share