Site logo
18 iunie 2020
Rectificarea bugetară prelungirea stării de urgenţă starea de urgenţă Votul de învestire a Guvernului amendamente la bugetul pe 2020

Rectificarea bugetară făcută de Guvern la mijlocul lunii aprilie, prin Ordonanţa de Urgenţă 50/2020, intră joi în dezbaterea plenului Parlamentului. În premieră pentru ultimii ani, la rectificare nu s-au tăiat bani de la Transporturi, ba, dimpotrivă, s-au făcut alocări suplimentare de 135 milioane de lei. Acum, este posibil ca o parte din această sumă să fie redirecționată către autoritățile locale.

Adrian Bărbulescu

Rectificarea bugetară prelungirea stării de urgenţă starea de urgenţă Votul de învestire a Guvernului amendamente la bugetul pe 2020

Camera Deputaţilor şi Senatul urmează să dezbată şi să voteze joi, începând cu ora 13.00, în şedinţă comună, rectificarea aprobată de Cabinetul Orban în timpul stării de urgenţă. În prealabil, începând cu ora 10,00, comisiile reunite de Buget, Finanţe-Bănci ale celor două camere se vor reuni pentru întocmirea unui raport care va include modificările pe care senatorii şi deputaţii PSD, ALDE, Pro România şi UDMR le consideră necesare pentru ca administraţiile publice locale să aibă resursele necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime până la sfârşitul acestui an.

Opoziția vrea bani pentru autoritățile locale

Social-democraţii au acuzat în ultimele săptămâni că, din cauza cheltuielilor făcute în pandemia de coronavirus, mare parte din administraţia publică locală a ajuns în prag de faliment şi nu mai are bani de funcţionare decât pentru  maximum două luni. Opoziția propune modificarea rectificării bugetare aprobate de Guvern în aprilie, astfel încât să aloce sumele necesare reîntregirii veniturilor unităţilor administrativ-teritoriale.

O parte dintre problemele administraţiilor publice locale a fost rezolvată recent de Guvern, care a alocat, în şedinţa din 27 mai, 600 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru decontarea tuturor cheltuielilor de carantinare efectuate de primării şi consiliile judeţene în perioada stării de urgenţă.

Transporturile au primit alocări suplimentare la rectificarea bugetară din aprilie

Rămâne de văzut de unde vor fi luați banii pentru acoperirea cheltuielilor pe care le reclamă administrațiile locale. Nu este exclusă o tăiere a fondurilor alocate Ministerului Transporturilor.

Și asta pentru că MTIC a primit, în aprilie, o alocare suplimentară de 135 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 28 milioane de euro. După cum declara la vremea respectivă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, rectificarea avea ceva atipic. ”În anii precedenţi la rectificările bugetare luau din banii alocaţi Transporturilor, Educaţiei, Agriculturii şi chiar şi Sănătății. Noi înţelegem că o economie fară investiţii nu funcţionează. Astfel, pentru INVESTIŢII au fost alocate sume suplimentare”, scria Cîţu pe Facebook.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a primit un miliard de lei, Ministerul Educaţiei – 576 milioane de lei, Ministerul Transporturilor a primit 135 milioane de lei, iar Ministerul Agriculturii – 100 milioane de lei.

Rectificarea bugetară  a stabilit un deficit de 6,7%

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, spunea după şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea că ea ţine cont de noile date din economie, respectiv deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 167.738,0 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 260.540,2 milioane de lei credite de angajament și în sumă de 215.259,0 milioane de lei credite bugetare, cu un deficit de 47.521,0 milioane de lei.

Aproape 12 miliarde de lei, alocarea inițială pentru Transporturi

Potrivit Legii bugetului de stat, promulgată pe 6 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, investițiile pentru anul 2020 erau estimate la 4,5% din PIB, mai mari cu 6,3 miliarde de lei față de 2019.

În același act normativ, ținta de deficit bugetar cash pe anul în curs era estimată la 3,59% din PIB. Ministerul Transporturilor a primit o alocare bugetară de 11,9 miliarde de lei, în creștere cu 3,86% față de valoarea înregistrată anul trecut.

Peste cinci miliarde de lei pentru calea ferată

Pentru transportul pe calea ferată era prevăzută suma de 5,22 miliarde de lei (credite bugetare), în creștere cu 4,37% față de 2019. Pentru transportul cu metroul bucureștean, bugetul prevede aproape 1,24 miliarde de lei, cu 33,74% în plus față de anul care se încheie.

Subvențiile pentru susținerea transportului feroviar public de călători au fost stabilite la 1,436 miliarde de lei, valoare neschimbată față de anul 2019. De cealaltă parte, subvențiile pentru transportul de călători cu metroul bucureștean scad cu 8,85% comparativ cu anul în curs, până la 417 milioane de lei.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share