Site logo
10 ianuarie 2021
prima linie de metrou din lume

Duminică, 10 ianuarie, s-au împlinit 158 de ani de când a fost inaugurată prima linie de metrou din lume, la Londra.

prima linie de metrou din lume

Istoria metroului londonez începe cu Metropolitan Railway, prima cale ferată subterană pentru transport de pasageri din lume. Metropolitan Railway a început să funcționeze la 10 ianuarie 1863 între stațiile Paddington și Farringdon, potrivit Wikipedia.

Linia s-a extins treptat, ajungând ca în 1880 să transporte peste 40 milioane de călători anual. Metropolitan Railway poartă acum numele de Metropolitan line. Imediat după inaugurarea Metropolitan Railway, s-a trecut la construcția altor linii, care azi formează District Line și Hammersmith & City Line. În 1884 s-a încheiat și construcția buclei care înconjoară zona centrală a Londrei, astăzi Circle Line.

Tunelurile acestei linii au fost construite prin săparea de șanțuri la suprafață și acoperirea acestora, tehnologie utilizată și la construcția metroului bucureștean în perioada comunistă, ca urmare se află la mică adâncime. Datorită avansului tehnic, în anii 1880 s-a putut trece la săparea tunelurilor de adâncime mare, așa numitele “tuburi”. Prima asemenea linie, City & South London Railway, s-a deschis în 1890. Astăzi, aceasta este parte din Northern Line.

Prima linie de metrou din lume, de la privat la stat

Fiecare linie era operată de o companie diferită, ceea ce producea destule neplăceri, pasagerii fiind nevoiți să iasă la suprafață pentru a schimba o linie cu alta. Magnatul american Charles Yerkes a cumpărat majoritatea acestor companii, consolidându-le într-una singură numită Underground Electric Railways of London Company Ltd. (UERL), pe 9 aprilie 1902.

În 1933 a apărut corporația publică London Passenger Transport Board, sub tutela căreia au fost plasate companiile operatoare de trenuri de metrou.

Din anul 2000, Metroul londonez este în proprietatea și administrarea companiei publice de transport a Greatear London, Transport for London (TfL).

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share