Slide Slide


PARTENERI:

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce feroviari de frunte își serbează azi onomastica

By
Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriti pe 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcție de data Sfintelor Paști. Peste 510.000 de români îşi sărbătoresc luni onomastica. Printre ei sunt și mulți feroviari. Club Feroviar le urează La Mulți ani tuturor celor care azi își serbează ziua de nume.

Adrian Bărbulescu

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Iisus Hristos îl va numi Chifa (piatră), informează site-ul Creștin Ortodox.

După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină ”pescar de oameni”. Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și a luptat împotrivă creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumină orbitoare și îl mustră: “Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Urmare a acestei întâmplări, el se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfântă Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Din cauza faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos că Fiu al lui Dumnezeu, ei au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Peste jumătate de milion de români își serbează onomastica

Peste 510.000 de români îşi sărbătoresc luni onomastica de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Potrivit statisticii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, sunt 370.776 bărbaţi care poartă aceste nume şi derivate ale lor şi 139.301 femei. Între bărbaţi, cei mai mulţi se numesc Petru – 131.079 şi Paul – 79.187. Alte prenume masculine de români care sunt sărbătoriţi de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt: Paulică/Paulica – 1.172, Pavel – 31.624, Pavlov – 4, Pavăl/Paval – 158, Petre – 57.769, Petrică/Petrica – 35.217, Petrişor/Petrisor – 18.533, Petronel – 4.814, Petruş/Petrus – 3.212, Petruţ/Petrut – 6.799, Pătru/Patru – 1.192, Pătruş/Patrus – 14 şi Păvăluş/Pavalus/Pavăluş – 2.

În ceea ce privește femeile, cele mai multe poartă numele Paula – 49.056 şi Petronela – 35.991. Mai sunt întâlnite următoarele derivate ale numelor: Pauliana – 10, Paulica – 657, Paulina – 13.277, Pavelina – 283, Petra – 11.570, Petrica – 3.657, Petriţa/Petrita – 280, Petruţa/Petruta – 24.463 şi Pătra/Patra – 57, informează Agerpres.

Feroviari care-și sărbătoresc azi ziua de nume

Printre cei care își serbează azi ziua de nume se află și mulți feroviari de frunte. Îi prezentăm mai jos, într-o ordine total aleatorie.

Petru Cuvineanu, ex-director tehnic – CTP Arad

Pavel Aron, fost ministru al Transporturilor

Petru Ceșa, director Regionala CF Cluj

Petrișor Nicolae, revizor general siguranța traficului – CFR Călători

Petre Muscalu, director Linii – SRCF Galați

Petru Mărculeț, membru, reprezentant MTIC în AGA – Metrorex

Petre Fluerașu, Șef Serviciu certificare sisteme de management al calității OCSM-CM- AFER

Petru Bogdan, inspector șef teritorial Timișoara – AFER

Florian Paul Röttig, administrator & CEO – Siemens Mobility Romania

Paul Maftei, managing director – MARUB

Paul Popa, STRABAG

Paul Geormăneanu, director de Resurse Umane – Grampet Group

Paul Mirică, președinte – Confederația Patronală de Industrie

Petru Sobieski, membru – AIFR

Paul Gheorghiu, CEO – Railway PRO

Petruș Țepeluș, Product Manager Transportation – ABB.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share