Site logo
29 ianuarie 2020
Pactul Ecologic European Siegfried Mureșan comisar europeanPactul Ecologic European Siegfried Mureșan comisar european

Eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European pentru Pactul Ecologic European.

Pactul Ecologic European Siegfried Mureșan comisar european

În această calitate, Siegfried Mureșan va coordona poziția Parlamentului European privind planul de investiții al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană. Aceste plan ar urma să genereze investiții de 1.000 miliarde de euro în următorii 10 ani.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanțarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiții al pactului va duce la creștere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în orașe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi și locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri”, a declarat Siegfried Mureșan, citat într-un comunicat de presă dat publicității miercuri.

El a arătat că este important să fie sprijinite cu prioritate țările și regiunile mai puțin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanțare europeană pentru a ajunge la o economie verde. ”Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene. De aceea, este foarte bine că, în planul de investiții al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziției Juste dedicat tocmai acestor țări și regiuni. Mecanismul va genera investiții în valoare de 100 miliarde de euro în următorii șapte ani și de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, dar și prin linii de creditare special create”, a mai spus europarlamentarul român.

Pactul Ecologic European, susținut de transportatorii feroviari

Planul de Investiții al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmărește să mobilizeze investiții de 1.000 miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivele climatice. Banii vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, împrumuturi ale Băncii Europene de Investiții garantate de bugetul UE, dar și din cofinanțarea națională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi. Pe lângă componenta financiară, Planul de Investiții urmărește simplificarea regulilor europene pentru a crea un cadru ușor accesibil celor care doresc să facă investiții durabile.

Pactul inițiat de noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost sprijinit de organizațiile transportatorilor feroviari, precum CER sau UNIFE, după cum a relatat Railway Pro. „Ca parte a Acordului Verde European, scopul nostru este de a muta o parte semnificativă a transportului de mărfuri de pe șosea pe căile ferate și pe căile navigabile interioare. Sunt necesare mai multe soluții de capacitate și multimodalitate”, a scris Adina Valean, comisarul european pentru Transport, pe contul său de Twitter.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share