Site logo

Șpăgile de la CFR Călători. 21 de angajați reținuți și apoi puși sub control judiciar

26 martie 2025

șpăgile de la CFR Călători furturi de cabluri CFR mecanic de locomotivă beat hoț de relee CFR furt de motorină din vagoane ceferiști au fost reținuți furau traverse de cale ferată scandal la metrou furt de cupru de la CFR furau şină de tramvai sabotaj la calea ferată din Austria sabotaj la calea ferată din Rusia dosarul Mită la CFR furt de componente feroviare în Spania bulgari judecați în Belgia Mecanic de locomotivă arestat ceferiștii beți sau drogați la serviciu închisoare pentru mecanicii de locomotivă dosarul surdo-muților din trenuri furt de cabluri CFR Arestări la Metrorex Medic de la spitalul CF Buzău reținut furt din locomotive catastrofa feroviară din Grecia furt de acumulatori de la CFR furt de la calea ferată furt de componente de cale ferată motorină de la mecanicii de locomotivă fost director general al Telecomunicații CFR furt de motorină din vagoane Trenurile Madrid-Barcelona achiziții penale la Regionala Cluj fura componente feroviare furturi din Depoul CFR Ploiești furau cupru de la căile ferate a furat cabluri de semnalizare feroviară furt de componente feroviare furt de cabluri la CFR Șoferul care a împușcat un vatman furt de la calea ferată furturi de la calea ferată viol în Gara Iveștișpăgile de la CFR Călători furturi de cabluri CFR mecanic de locomotivă beat hoț de relee CFR furt de motorină din vagoane ceferiști au fost reținuți furau traverse de cale ferată scandal la metrou furt de cupru de la CFR furau şină de tramvai sabotaj la calea ferată din Austria sabotaj la calea ferată din Rusia dosarul Mită la CFR furt de componente feroviare în Spania bulgari judecați în Belgia Mecanic de locomotivă arestat ceferiștii beți sau drogați la serviciu închisoare pentru mecanicii de locomotivă dosarul surdo-muților din trenuri furt de cabluri CFR Arestări la Metrorex Medic de la spitalul CF Buzău reținut furt din locomotive catastrofa feroviară din Grecia furt de acumulatori de la CFR furt de la calea ferată furt de componente de cale ferată motorină de la mecanicii de locomotivă fost director general al Telecomunicații CFR furt de motorină din vagoane Trenurile Madrid-Barcelona achiziții penale la Regionala Cluj fura componente feroviare furturi din Depoul CFR Ploiești furau cupru de la căile ferate a furat cabluri de semnalizare feroviară furt de componente feroviare furt de cabluri la CFR Șoferul care a împușcat un vatman furt de la calea ferată furturi de la calea ferată viol în Gara Ivești

În dosarul privind șpăgile de la CFR Călători, 21 de angajați ai operatorului feroviar de stat au fost reținuți și apoi puși sub control judiciar.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate înscrisuri și bunuri care interesează cauza, precum și sume de bani ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În urma activităților desfășurate, față de un număr de 21 de suspecți s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Ulterior, față de aceștia s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile și interzicerea dreptului de a mai profesa.

Circuitul șpăgii în cadrul CFR Călători

Club Feroviar a dezvăluit ieri că au avut loc percheziții la CFR Călători, într-un caz de corupție.

Între 2022 și 2023, mai mulți angajați ai CFR Călători au abuzat de tabletele primite și au accesat ilegal bazele de date ale instituției, rezervând locuri în vagoanele pe care le deserveau sau în altele, afectând posibilitatea emiterii biletelor prin canalele oficiale.

Concret, ei au blocat locurile respective, care nu mai puteau fi vândute la casele de bilete, la automatele kiosk sau online. De asemenea, însoțitorii de vagoane speciale de dormit și cușetă ai CFR Călători au introdus în mod fraudulos, în aplicația XSell Mobile, datele de identificare ale unor elevi care beneficiau de gratuitate pentru călătoriile cu trenul, dar biletele nu au fost utilizate de copii, ci de persoane necunoscute, care nu au plătit prețul corespunzător biletului de călătorie. Totodată, angajații au prezentat situații false privind numărul elevilor care au beneficiat de gratuitate, inducând astfel Autoritatea pentru Reformă Feroviară în eroare și cauzând o pagubă Ministerului Transporturilor. Mai precis, s-au făcut deconturi false pentru contravaloarea biletelor, obținându-se astfel bani în mod ilegal, folosindu-se datele unor elevi care aveau dreptul să circule gratuit.

Perchezițiile au avut loc într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar vizați în această cauză sunt directorul Comercial al CFR Călători, Sorin Preda, și șeful Serviciului Vagoane Speciale (vagoane de dormit, vagoane cușetă și vagoane restaurant-bar), Doru Bărbuș. De precizat faptul că acest serviciu a fost condus anterior de Sorin Preda.

CFR Călătgori a revenit cu un comunicat în care precizează că cei doi au calitatea de martor: ”Director Direcția Comercial, Sorin Preda, și Doru Bărbuș, șef Serviciu Deservire Vagoane Speciale, au calitatea de martor. În limita informațiilor ce pot fi oferite raportat la acțiunea desfășurată în data de 25 martie a.c. de către reprezentanții Secției de Poliție Regionale Transporturi București, precizăm că atât statutul Directorului Direcției Comercial, Sorin Preda, cât și al șefului Serviciului Deservire Vagoane Speciale, Doru Bărbuș, este acela de martor, conform încadrării organelor de cercetare. CFR Călători oferă sprjin organelor de anchetă pentru finalizarea cercetărilor întreprinse în vederea elucidării tuturor aspectelor cauzei”.

Percheziții la CFR Călători. 35 de mandate de aducere

Serviciul Regional de Poliție Transporturi București a dat următorul comunicat: ”Începând cu ora 06.00 lucrătorii SRPT București au pus în executare un număr de 39 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Giurgiu, Teleorman, Brașov, Prahova, Ialomița, Constanța si Buzău, într-un dosar penal instrumentat de BIC sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual și înselăciune. Activitățile beneficiază de sprijinul de specialitate al DOS, BSIJ, IJJ PH, IJJ CT, DB, SAS DGPMB, GR, DB, SRPT CR, BV și GL. În continuare vor fi puse în executare un număr de 35 de mandate de aducere”.



Share