Site logo
6 martie 2020

Primăria Cluj-Napoca a dat joi primele detalii privind experiența similară a asocierii de firme care a câștigat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru trenul metropolitan și metroul clujean. Primăria a oferit și informații privind proiectul și duratele de execuție.

Doru Cireașă

Dintre cele trei firme care vor realiza studiul de fezabilitate, singura care are experință în domeniu este compania franceză SYSTRA.

„​Experiența similară a fost demonstrată de către ofertantul câștigător prin următoarele contracte semnificative prezentate de asociatul SYSTRA:
− Proiectare preliminară (studii tehnice de fezabilitate) pentru obiectivul „Toulouse Aerospace Express” -Linia de metrou 3 din Toulouse, cu lungimea de 28 km;
− Studiu de fezabilitate pentru „Sistemul rețelei de metrou din zona metropolitană Tel-Aviv” care presupune 3 linii automate de metrou care totalizează 140 km”, spune Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul a fost impus de „dezvoltarea socio-economică a zonei metropolitane Cluj-Napoca (ZMC) și problemele de trafic generate de aceasta, orientarea clară a administrației locale spre mobilitatea urbană durabilă și tipologia rețelelor de mobilitate au necesitat studierea posibilității implementării unui sistem de transport rapid metropolitan”, spun oficialii Primăriei.

Sistemul va avea două componente. Prima dintre acestea presupune o rețea de transport feroviar pe infrastructura existentă – Tren Metropolitan. A doua va însemna construcția unei linii de metrou pe principala axă vest-est a zonei metropolitane (Gilău – Florești sud – Mănăștur – centru – Mărăști).

În ceea ce privește trenul metropolitan, pe infrastructura actuală, se propune implementarea unui sistem de transport rapid – tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aprximativ 43 km. Se vor păstra punctele de oprire actuale și va fi propusă adăugarea unor noi puncte de oprire în zonele:
– Baciu, Tetarom I (str. Taietura Turcului), pod IRA (str. Aurel Vlaicu)
– relocarea punctului de oprire Cluj-Napoca Est mai aproape de aeroport.
Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilitățile disponibile pentru călători: bănci, zone de așteptare protejate de intemperii, coșuri de gunoi, toalete, puncte de procurare de bilete (automate/case) etc. Pentru fiecare punct de oprire se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni (Park & Ride).

Un coridor vest-est

Privind metroul, noul coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est va urmări să deservească următoarele puncte principale de interes:

  • în prima etapă: centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul spital regional de urgență, centrul comercial Vivo, cartierul Mănăștur, centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu /Pod IRA),
  • în a doua etapă: centrul zonei de sud a comunei Florești și comuna Gilău.
    Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații pe o lungime de aproximativ 16 km, deci o interstație medie de 1.035 m.

Având în vedere importanța comunei Gilău în zona metropolitană, va fi studiată cu prioritate asigurarea de legături de autobuz între Gilău și capetele ambelor sisteme de transport rapid (la Florești pentru metrou, respectiv la Nădășel – via A3 – pentru trenul metropolitan). Astfel, se va studia cu prioritate introducerea liniilor de autobuz care să alimenteze stațiile din rețeaua rapidă metropolitană.

Primăria menționează și termenele de realizare a diferitelor studii. Pentru metrou, studiul de fezabilitate se va da la finele celei de a 26 luni a contractului, iar pentru tren la sfârșitul celei de-a 14 luni. Caietul de sarcini la licitația metrou plus tren va fi făcut până la finele celei de-a 24 luni.

Trebuie reamintit și faptul că atribuirea contractului de studiu de fezabilitate către asocierea SWS, Systra, Metrans este una controversată. Aceasta a avut un preț mai mare decât concurenta Metroul – PADECO,  dar a câștigat la punctaj final deoarece doi experți cooptați de Metroul au fost depunctați discutabil.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share