The Global Economy Project, grup online de analiză economică cu sediul în Atlanta, Statele Unite, plasează căile ferate din România pe locul 74 din 100 de poziții, cu 13 poziții mai jos decât Bangladesh.
Practic căile ferate din România sunt poziționate din punct de vedere a calității infrastructurii între cele din Kirgizstan și cele din Thailanda. Peste România sunt și căile ferate din Senegal, Coasta de Fildeș, Moldova, Etiopia, Tunisia, Tanzania, Namibia, Vietnam, Botswana, Tadjikistan. Institutul a dat note cuprinse între unu și șapte căilor ferate din lume (unu fiind cel mai rău), iar ale noastre au obținut nota de 2,8.
Intre 2009 și 2019 România a obținut o medie de 2,6 puncte, cu un minim de 2,24 puncte în 2012 și un maxim de 3,1 puncte în 2018.
Cifrele privind România par a fi luate din „Global Competitiveness Index 4.0 2019” edition al prestigioasei organizații World Economic Forum. La capitolul eficiența serviciilor de transport cu trenul România este poziționată sub Bangladesh. Indicatorul este definit pe baza răspunsului la întrebarea „în țara dvs cât de eficiente (frecvență, punctualitate, viteză, preț) sunt serviciile de transport, unde 1 este extrem de ineficient, printre cel mai rău din lume, iar 7 foarte eficient? Totuși există un grad mare de subiectivism in astfel de răspunsuri, provenit din cultura repondenților, a țării în acre aceșția se găsesc, a așteptărilor, etc.
Clasamentul conține și unele anomalii. Spre exemplu, căile ferate britanice sunt sub cele din India, iar cele din Malaezia (locul 12) sunt trei poziții peste cele din Germania (locul 15) care, la rândul lor, sunt doar puțin mai bune decât cele din Rusia (locul 16). Danemarca și Norvegia ocupă locuri modeste anume pozițiile 24 și 25.
Studiul nu prezintă nicio metodologie de calcul a punctajelor ci precizează doar că „indicatorul calității infrastructurii feroviare este una dintre componentele Indexului global al competitivității publicat anual de Forumul Economic Mondial (WEF)”. „Reprezintă o evaluare a calității sistemului feroviar dintr-o țară dată pe baza datelor din sondajul de opinie al executivilor WEF, un sondaj de lungă durată și extins, care cuprinde opiniile a peste 14.000 de lideri de afaceri din 144 de țări”.
„Scorul pentru calitatea infrastructurii feroviare se bazează pe o singură întrebare. Respondenților li se cere să noteze căile ferate din țara lor de operare pe o scară de la 1 (subdezvoltată) la 7 (extinsă și eficientă conform standardelor internaționale). Răspunsurile individuale sunt agregate pentru a produce un scor de țară”, explică autorii.
Institutul este condus de un profesor american, Neven Valev, fost profesor asociat în Economie la Universitatea de stat din statul Georgia, Statele Unite. (D.C.)
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail