Site logo
14 iulie 2020
locomotive General Electric pentru CFM

La Chișinău au ajuns marți dimineață primele locomotive General Electric pentru CFM, produse în Kazahstan și cumpărate cu bani de la BERD și BEI. Președintele Igor Dodon a lăudat instituțiile europene, la fel și șeful interimar al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova. În timp ce se rosteau discursuri, un segment de cale ferată a fost inundat.

Adrian Bărbulescu

locomotive General Electric pentru CFM

La ceremonia de întâmpinare a primelor șase locomotive, din cele 12 procurate cu sprijinul Uniuni Europeane, pentru Calea Ferată din Moldova, au participat ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

“Este o zi istorică pentru Calea Ferată din Republica Moldova. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, CFM a primit 12 locomotive noi. Asta a devenit o necesitate vitală pentru Calea Ferată. Acest lucru a fost posibil datorită Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene pentru Investiții, Fondului de investiții pentru vecinătate al UE și a conducerii de vârf de a țării”, a declarat Adrian Onceanu, directorul general interimar al CFM, citat de PRO TV Chișinău.

Igor Dodon laudă instituțiile europene

Este vorba de un lot total de 12 locomotive diesel seria ТE33А, produse în Kazahstan și achiziționate de CFM în cadrul proiectului de investiții „Restructurarea căii ferate din Moldova”, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană. Toate cele 12 locomotive au trecut procedura de testare, validare și certificare și au ajuns în Moldova.

”În cadrul ceremoniei am subliniat că suntem recunoscători reprezentanților BERD, BEI în Moldova, șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, pentru sprijinul constant pe care îl acordă țării noastre prin cele mai diverse proiecte de finanțare a domeniilor strategice din țară. Am menționat că pentru actuala guvernare gestionarea eficientă a Căii Ferate din Moldova reprezintă o direcție prioritară pentru a revitaliza viața economică a țării. De asemenea, i-am felicitat pe angajații Căii Ferate, cu prilejul achiziției de astăzi. Sunt convins că datorită punerii în funcțiune a acestor locomotive, dar și a reabilitării eficace a infrastructurii feroviare, întreprinderea va reuși nu doar să optimizeze cheltuielile, dar și să câștige din nou încrederea pasagerilor, precum și să revigoreze transportul de mărfuri”, a scris Igor Dodon pe contul său de Facebook.

Locomotive General Electric pentru CFM, cumpărate cu bani comunitari

General Electric a fost contractată de către CFM să livreze cele 12 locomotive în urma rezultatului licitației desfășurate în 2018 conform standardelor BERD pentru achiziții publice.

Achiziționarea locomotivelor face parte din proiectul de restructurare și reorganizare a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, finanțat de BERD, BEI și UE.

Reabilitarea a 233 km de cale ferată, cuprinsă în proiect

Proiectul prevede și reabilitarea infrastructurii feroviare. Evaluarea ofertelor tehnice depuse pentru reabilitarea infrastructurii feroviare pe sectorul Bender – Giurgiulești, cu o lungime de 233 km, este în derulare. Finanțarea este asigurată de consorțiul BERD – BEI.

Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF) al Uniunii Europene. La Chișinău au apărut în ultima perioadă discuții legate de cum va putea plăti CFM împrumuturile contractate de la instituțiile europene de credit.

Cale ferată inundată, în timpul discursului prezidențial

În timp ce la Gara Chișinău președintele Igor Dodon își rostea discursul, reprezentanții CFM au anunțat că o porțiune de cale ferată din raionul Cahul a fost acoperită de apa revărsată din râul Prut.

„Î.S. Calea Ferată din Moldova informează că în zona satului Crihana Veche, raionul Cahul, pe segmentul de cale ferată Cahul-Colibaşi, apele rîului Prut au acoperit în totalitate linia de cale ferată. Сirculaţia trenurilor marfare pe acest segment rămâne în continuare sistată. Aceasta va fi reluată imediat ce nivelul apelor nu va crea pericole şi nu va afecta circulaţia trenurilor în zona respectivă. Toate acțiunile întreprinse sunt coordonate și supravegheate de către conducerea CFM”, anunță responsabilii din cadrul întreprinderii printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share