Site logo
16 iunie 2020
prelungirea stării de alertă investiții în calea ferată Ludovic Orban în Parlament Orban anunță măsurile de relaxare Orban îl contrazice pe Vela investiţii publice Restricțiile pentru călătoria cu trenul șomajul tehnic pentru bugetari

Starea de alertă se prelungește începând cu 17 iunie, a anunțat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de marți, în care urmează să fie aprobată Hotărârea în acest sens.

prelungirea stării de alertă investiții în calea ferată Ludovic Orban în Parlament Orban anunță măsurile de relaxare Orban îl contrazice pe Vela investiţii publice Restricțiile pentru călătoria cu trenul șomajul tehnic pentru bugetari
FOTO Guvernul României

Premierul anunţase încă de sâmbătă că va cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile şi şi-a exprimat încrederea că va exista o majoritate în Parlament care să înţeleagă necesitatea acestui demers.

“Vom cere pentru 30 de zile. Am încredere că va exista o majoritate în Parlament, care să înţeleagă nevoia prelungirii stării de alertă şi care să înţeleagă faptul că nu pot să pună în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”, a declarat Orban.

Legea a fost adoptată la jumătatea lunii trecute

La mijlocul lunii trecute, Parlamentul a aprobat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În actul normativ se precizează și ce înseamnă starea de alertă în transporturi în general și în transporturile feroviare în special.

Pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS Cov-2 și pentru asigurarea bunei desfășurări a transportului de persoane pentru fiecare tip de transport terestru, subteran, aerian sau naval, se instituie restricții și măsuri, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Orban propune, Bode avizează

Aceste măsuri se instituie la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), a cărui președinție este asigurată de premierul Ludovic Orban, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne. Apoi, măsurile propuse de CNSSU privind activitățile de transport se avizează de ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în cazul de față, Lucian Bode.

Starea de alertă se prelungește: igienă în gări și în trenuri

Pe durata stării de alertă, în domeniul transportului feroviar, Ministerul Transporturilor poate dispune măsuri, respectiv restricţii, cu privire la: igiena şi dezinfecţia spaţiilor comune din gări, halte, staţii sau puncte de oprire, a echipamentelor şi garniturilor de tren, procedurile şi protocoalele din interiorul gărilor, haltelor, staţiilor sau punctelor de oprire, dar şi în interiorul vagoanelor şi garniturilor de tren, gradul şi modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniu.

La articolul 37 al legii se precizează faptul că Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, la propunerea CNSSU, poate lua măsuri, respectiv restricţii, în domeniul transportului intern şi internaţional de mărfuri şi persoane, precum şi în domeniul comunicaţiilor, de comun acord cu miniştrii de resort din statele membre ale Uniunii Europene, sau celelalte state, după caz.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share