Site logo
12 decembrie 2019

Primarul Sectorului 4, unitatea administrativ teritorială care a scos la licitație proiectul, speră să aibă desemnat un constructor pentru noua stație de metrou până în primăvara anului viitor.

Două asocieri de firme au depus oferte pentru realizarea noii stații de metrou ce va fi amplasată aproape de Centura București, in zona Berceni, potrivit unei postări a primarului sectorului 4, Daniel Băluță, pe propriul site de socializare.

„Facem pași extrem de importanți privind proiectul noii stații de metrou pe care o amenajăm pe Șoseaua Berceni. Două asocieri de societăți și-au depus ofertele așa că putem trece la evaluarea acestora. Estimarea noastră este că până la finalul lunii martie 2020 vom avea desemnat câștigătorul, astfel încât să putem începe lucrările”, a scris primarul. Băluță prezintă și o simulare video a viitoarei stații de metrou.

pozitionarea noii statii de metrou

Cele două asocieri de firme sunt următoarele:

  • Asocierea Aktor Societate Tehnica Anonima (AKTOR SA) în calitate de lider de asociere și Institutul de Cercetări în Transporturi INCERTRANS SA în calitate de membru
  • Asocierea SOMET SA în calitate de lider de asociare, TIAB SA , UTI Grup SA, Construcții Erbasu SA, cu Metroul SA terț susținător și Schindler România în calitate de subcontractant

În vara acestui an Consiliul Local al Sectorului 4 din Capitală a cerut Primăriei Generale a Capitalei includerea proiectelor de extindere a rețelei de metrou și realizării unui parking printre proiectele incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Capitalei.

Includerea celor două proiecte în Planul de mobilitate al Capitalei, valabil pentru perioada 2016-2030, a fost votată recent de către consilierii locali, potrivit documentelor postate pe situl Primăriei Sectorului 4.

Noua stație de metrou va fi edificată suprateran, între stația de metrou Berceni și Șoseaua de centură. Totodată, pe șoseaua Bercenmi ar urma să fie realizat un Park & Ride.

Proiectele ar urma să devină astfel finanțabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), din fonduri ale bugetului local, alte fonduri constituite legal. Valoarea proiectelor este de 40 milioane de euro, sumă fără TVA.

Inițiatorii proiectului spun că extinderea Magistralei 2 de metrou ar aduce beneficii locuitorilor din Sectorul 4 dar și cetățenilor aflați în tranzit. Magistrala 2 de metrou deține 25 % din totalul liniilor deținute de Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

Inițiatorii notează că sudul sectorului, locuitorii din comuna Berceni și orașul Popești Leordeni nu dispun de o modalitate rapidă de deplasare spre centrul și nordul Capitalei (unde are celălalt capăt Magistrala 2). Stațiile de metrou Dimitrie Leonida și Berceni sunt în permanență aglomerate, spun autorii deciziei. Ei mai spun că până în 2030 în zonă vor apărea 12.000 locuri de muncă, fapt care justifică investiția.

Nerealizarea acesteia va avea drept consecințe:

  • blocaj iminent provocat de numărul mare de călători cu metroul, în special pe peronul stației Dimitrie Leonida.
  • blocaje rutiere constant pe șoseaua Berceni, din cauza celor care vin cu mașinile pentru a își aduce familiile la metrou.
  • intensificarea poluării în zonă din cauza traficului rutier intens
  • creșterea aglomerării auto și scăderea accesului către școli, instituții cultură, locurile de muncă din zonă.
  • Realizarea stației va scurta cu aproximativ 6 kilometri parcursul zilnic auto al unui locuitor din zonele comunei Berceni și orașului Popești Leordeni.
  • În luna iunie, Consiliului General al Municipiului București a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pe amplasamentul lucrării „supralărgire șos Bercerni, strada Ion Iriceanu și stația de metrou IMGB”, fapt care ușurează demararea lucrărilor efective.
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share