Site logo
2 ianuarie 2020
tren rapid Ierusalim-Tel Avivtren rapid Ierusalim-Tel Aviv

În Israel, primul tren rapid Ierusalim-Tel Aviv circulă deja de două săptămâni, prin concretizarea unui proiect care a fost lansat în 2001.

tren rapid Ierusalim-Tel Aviv

Trenul parcurge distanța de 70 km dintre cele două orașe în 32 de minute, iar biletul costă 22 de șekeli, echivalentul a puțin peste cinci euro.

Astfel s-a redus considerabil timpul de parcurs, pentru că până acum călătoria feroviară pe această rută era un coșmar. Primele șine au fost montate de francezi, pentru Căile ferate otomane, în 1902. De-a lungul secolelor, linia, care este sinuoasă, printre coline, nu a fost mult îmbunătățită, cu excepția unor mici reparații făcute de bvritanici și mai apoi de israelieni.

Între timp însă, totul a evoluat în Israel, remarcă France TV Info. S-au schimbat și gările de plecare și de sosire – trenurile plecau din Jaffa, pentru că Tel Aviv nu exista la acea vreme. În Ierusalim s-a inaugurat o nouă gară ultramodernă. Cu toate acestea, traseul căii ferate a rămas același, iar călătoria dura o oră și jumătate.

Noul tren rapid Ierusalim-Tel Aviv, o investiție de 1,8 miliarde de euro

Acest nou tren reprezintă o mică revoluție – 100% electric și circulă cu 160 km/oră. Lucrările s-au desfășurat însă cu viteza melcului. Proiectul, despre care se vorbește încă din anii 70, a fost lansat în 2001 de primul ministru de la acea vreme, Ariel Sharon, dar a fost concretizat cu 11 ani de întârziere față de data anunțată inițial.

Întârzierea a fost cauzată în parte de geografia locală – a fost nevoie de construcția a cinci tuneluri și a nouă poduri – dar și de contrele cu militanții ecologiști, care au dus la închiderea șantierului timp de trei ani de zile. Au mai fost probleme legate de buget, de pierderea unor susțineri internaționale, pentru că traseul căii ferate traversează Teritoriile ocupate, probleme de electrificare.

Toate astea au costat timp și bani, cu un cost total de 1,8 miliarde de euro.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share