Site logo
voestalpine Railway Systems România SA: Am decis să optăm pentru învățământul profesional dual și să ne formăm viitorii muncitori calificați
8 octombrie 2020

Pentru a rezolva problema lipsei forței de muncă calificată și lipsa specialiștilor din anumite domenii conducerea companiei voestalpine Railway Systems România SA spune că în 2017 a decis să opteze pentru învățământul profesional dual și, astfel, să își formeze viitorii muncitori calificați. Despre provocările de pe piața muncii din domeniul feroviar, dar și cum a fost afectată compania de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 puteți citi în interviul acordat CFiR.

CFiR: Cum vedeți piața de muncă în domeniul transportului pe calea ferată în contextul general – care sunt cele mai mari probleme cu care va confruntați, dar și care ar fi punctele de atracție pentru un candidat la un loc de muncă în acest domeniu?

voestalpine: Sectorul feroviar de transport de călători prezintă o importanță deosebită pentru funcționarea economiei în ansamblu, cu impact direct și semnificativ asupra consumatorilor, în speță, a călătorilor.

Un studiu recent ne arată că piața forței de muncă este într-o continuă transformare sub presiunea pandemiei de Covid–19.

Dacă înainte de pandemie piața muncii din România era „condusă” de candidat, acum cererea de joburi a depășit oferta, iar angajatorii sunt în poziție dominantă.

În pandemie, respectiv în perioada de stării de urgență, recrutarea forței de muncă calificată a fost foarte afectată până la estompare, iar acum, în starea de alertă, piață începe să își revină ușor.

Cu toate acestea, în domeniul feroviar, respectiv în domeniul în care compania voestalpine Railway Systems România SA activează, procesul de recrutare este în continuare îngreunat de lipsa unei forțe de muncă calificată și a specialiștilor în domeniile: lăcătuș construcții metalice și operator la mașini unelte cu comandă numerică.

Poziționarea durabilă a companiei voestalpine Railway Systems România SA ca producător de aparate de cale pe piața României este susținută și de măsurile pe care compania le are în permanență în atenția sa, respectiv:

  • Angajaţi motivaţi şi înalt calificați;
  • Menţinerea unui mediu de lucru favorabil;
  • Motivarea angajaţilor.

Din păcate, calitatea slabă a învățământului profesional și tehnic caracterizat prin lipsa orientării și consilierii profesionale a tinerilor, ne îngreunează recrutarea tinerilor absolvenți, fapt care ne-a determinat să optăm pentru învățământul profesional dual și să ne formăm, plecând de la cerințele specifice producției de aparate de cale, viitorii muncitori calificați în meseriile: lăcătuș montator; sudor și operator la mașini unelte cu comandă numerică.

Anul acesta,  a absolvit prima promoție de tip de învățământ profesional dual, voestalpine Railway Systems România SA fiind printre primele companii din Buzău care în anul 2017 a optat pentru acest tip de învățământ, procentul de angajare depășind ținta propusă, respectiv peste 50% dintre elevi.

CFiR: Cum a fost afectată activitatea societății dvs de pandemia de coronavirus, atât din punctul de vedere al volumului de muncă, cât și financiar și la nivelul resurselor umane?

voestalpine: Nu există niciun dubiu că am fost puternic afectați de pandemia globală COVID-19.

Diversificarea grupului voestalpine atât la nivelul produsului, cât și al pieței este un element stabilizator care își manifestă eficacitatea chiar și într-o stare economică precum cea  pe care o traversăm în această perioada a pandemiei de Covid-19.

Cererea în sectorul infrastructurii feroviare, care în multe regiuni este considerată relevantă din punct de vedere sistemic, este bună în majoritatea subsidiarelor din grupul voestalpine.

Chiar dacă la începutul pandemiei, portofoliul comenzilor companiei voestalpine Railway Systems România SA a fost afectat la nivelul comenzilor de vânzări și pe cale de consecință și la nivelul volumului de producție, respectiv cel al necesarului de personal, ulterior lucrurile au fost reechilibrate astfel încât la acest moment există un trend ascendent.

Structura forței de muncă a fost adaptată programului de fabricație, astfel, o parte din personalul care a cumulat pensia cu salariul a încetat treptat activitatea în perioada mai-septembrie 2020.

CFiR: Ce măsuri ați luat pentru a contracara efectele măsurilor impuse în contextul pandemiei?

voestalpine: Măsurile luate potrivit dispozițiilor legale, au condus cu eficiență la combaterea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.  Dintre acestea, putem aminti:

  • reinstruirea în domeniul securității și sănătății în muncă pentru toți lucrătorii cu privire la regulile sanitare care trebuie respectate pe perioada pandemiei;
  • desfășurarea activității în regim de telemuncă (acolo unde este posibil);
  • identificarea riscurilor specifice condițiilor de contaminare epidemiologică;
  • comunicarea și conștientizarea permanentă a angajaților cu privire la respectarea regulilor de conduită în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2;
  • informarea angajaților cu privire la riscurile de infectare și de răspândire a virusului, a măsurilor de protecție și a regulilor de distanțare socială;
  • asigurarea echipamentelor individuale specifice de protecție împotriva răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2;
  • individualizarea programului de lucru al angajaților astfel încât între schimburi să se asigure un interval de minimum o oră;
  • limitarea accesului la zonele comune;
  • triajul observațional al angajaților prin verificarea temperaturii acestora la începerea programului de lucru și ori de câte ori este necesar pe parcursul programului.

CFiR: Ați primit ajutor din partea decidenților politici? Dacă da, sub ce formă?

voestalpine: Ori de câte ori a fost necesar, compania voestalpine Railway Systems România SA a solicitat Direcției de Sănătate Publică Buzău consiliere pentru a gestiona corect și prudent cazurile sau suspiciunile infectării cu SARS-CoV-2,  din partea acestora primind îndrumări competente.

CFiR: În cât timp estimați că își va reveni la normal piața pe care vă desfășurați activitatea?

voestalpine: Piața pe care activează compania noastră este posibil să crească datorită limitării transportului aerian. Revenirea la normal ar putea să se petreacă în partea a doua a anului următor.

CFiR: În cât timp estimați că va reveni la normal activitatea societății dvs?

voestalpine: Revenirea la normalitatea de dinainte de pandemie este greu de estimat în timp. Ne revine o sarcină grea tuturor să facem front comun, respectiv să fim solidari și să depășim împreună aceste vremuri. Măsurile ce vor fi identificate pentru combaterea acestui virus, vor avea efecte atât în stilul nostru de viață, mental și comportamental, cât și în abordarea strategiilor de afaceri ale companiilor.

CFiR: Ce lucruri credeți că nu vor mai fi la fel că înainte de pandemie, din punct de vedere al modelului de business?

voestalpine: Pandemia de coronavirus a redefinit deja dinamica piețelor, a rescris modele de business și i-a făcut până și pe cei mai tradiționaliști manageri să facă pasul spre schimbarea direcției.

Atunci când încerci să identifici cele mai bune metode prin care afacerea ta poate crește în astfel de momente dificile, concentrându-te asupra nevoilor clienților tăi, fără necesitatea de a te reinventa sau chiar de a-ți schimba domeniul de activitate, trebuie doar să identifici oportunitățile specifice acestui moment unic.

Atunci când mințile sclipitoare aleg să meargă înainte și să creeze avantaje pentru clienții lor și pentru profitul companiei, perspectiva trebuie să se schimbe și să se îndrepte către găsirea oportunităților.


Cu o experiență mai mare de 47 de ani, voestalpine Railway Systems România SA și-a consolidat poziția pe piața românească, fiind singura companie furnizoare de aparate de cale ferată pentru căile ferate, metrou și un partener de încredere pentru tramvai și companii cu linii industriale proprii.

Aparţinând unui grup cu tehnologie la standarde înalte, voestalpine Railway Systems România SA şi-a perfecţionat sistemul tehnologic şi de producţie pentru a ajunge la calitate şi cost eficient pentru produsele sale. Din momentul integrării, începând cu anul 1998, în grupul VAE Austria, compania noastră a livrat aparate de cale şi piese de schimb pentru diferite pieţe externe din Europa sau de pe alte continente: Africa, Asia, America.

Principalul domeniu de activitate este producţia de aparate de cale.

Pentru cel de-al doilea domeniu de activitate – producţia de tirfoane şi SI-uri, voestalpine Railway Systems România SA a livrat aceste produse atât în Europa, cât şi Africa şi Asia.

Dintre partenerii noştrii în diferite proiecte din România suntem onoraţi să amintim: CNCF CFR SA, Metrorex şi constructorii  parteneri în proiectele de reabilitare a Coridorului IV Pan-European.

Experiența din proiectul Coridorului IV Pan-european este una din cărțile noastre de vizită pentru viitoare licitații.

Ţelul nostru este să consolidăm poziţia companiei în cadrul grupului şi să fim parteneri de încredere în licitaţii internaţionale în sectorul de activitate.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share