Site logo
20 ianuarie 2023

În anul 2022, transportul feroviar de marfă în Moldova a reușit să revină la nivelul din 2009, a declarat directorul Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, Oleg Tofilat.

Chiar începând cu luna ianuarie a anului trecut, transportul de mărfuri a crescut considerabil față de 2021, recordul fiind atins în luna august 2022.

În luna august au fost transportate 142,07 milioane tone de mărfuri, fiind urmată de luna aprilie cu 138,36 milioane tone de marfă. Cel mai mult s-au transportat cereale și produse petroliere, precizează site-ul de știri Bani.md.

Cererea a început să scadă în toamnă, odată cu redeschiderea porturilor din Odesa și din cauza secetei.

„De ce a scăzut cererea? Pentru că s-au deschis porturile din Odesa pentru cereale. O bună parte din industria metalurgică din Ucraina și-a limitat turațiile, Uzina Metalurgică din Galați nu mai avea nevoie de minereu de fier din Ucraina, respectiv, am avut de suferit pe această filieră. De asemenea, seceta de anul acesta a făcut ca să nu avem cerere de transport de cereale din Moldova către piețele de export”, a declarat Oleg Tofilat.

Transportul feroviar de marfă în Moldova a scăzut în noiembrie

Cel mai slab indicator de transporturi a fost obținut în luna noiembrie. Potrivit directorului CFM, în prezent se duc negocieri pentru a obține fluxuri noi de marfă. „Sper că acele negocieri pe care le purtăm cu niște parteneri strategici ne vor permite să atragem niște fluxuri importante de marfă”, a adăugat Tofilat.

Potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în perioada ianuarie-septembrie 2022, cu mijloacele de transport feroviar, care dețin 19,5% în structura mărfurilor transportate, s-au transportat 2,9 milioane tone de mărfuri, cu 26,9% mai mult faţă de ianuarie-septembrie 2021.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share