
Ziua Carierei Feroviare 2025. Studenții, între stabilitatea de la stat și provocările de la privat
La Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a avut loc joi evenimentul Ziua Carierei Feroviare 2025. Viitorii ingineri au fost ”momiți” cu stagii de practică sau chiar angajări. Mingea e acum în terenul lor.
O alegere dificilă pentru studenți, viitorii absolvenți: stabillitatea pe care o presupune lucrul la o companie de stat, de unde poți ieși liniștit la pensie dacă nu faci greșeli majore, versus provocările și posibilitățile de avansare în carieră din mediul privat.
Ambele variante le-au fost prezentate studenților de la CFDP de către reprezentanții companiilor și instituțiilor care au participat la evenimentul Ziua Carierei Feroviare 2025. Un eveniment deja cu tradiție de ani buni, organizat de Carieră Feroviară în România în colaborarea cu Facultatea CFDP, cu sprijinul numeroșilor parteneri din mediul de stat sau privat.
Provocare: cursuri și seminarii pe Tik-Tok
Evenimentul a debutat cu o masă rotundă, practic un dialog între reprezentanți ai industriei, cadre universitare și studenți despre viitorul ingineriei feroviare și nevoile de pe piața muncii.
Studenții au remarcat că acesta a fost un prilej pentru ei pentru a vedea ce îi așteaptă după ce vor părăsi băncile facultății. O concluzie care s-a desprins din discuțiile purtate este că în ultimii ani tipologia studenților s-a schimbat radical, dar în paralel s-au modificat și oportunitățile de care ei beneficiază după absolvire. Corina Chiotan, prodecanul facultății, a menționat, mai în glumă, mai în serios, că ar trebui să organizeze cursuri și seminarii pe Tik-Tok, deoarece studenții din generațiile actuale nu mai au capacitate de concentrare. La polul opus, în ceea ce privește oportunitățile de după angajare, reprezentantul ISPCF, absolvent nu cu mulți ani în urmă al Facultății CFDP, a remarcat faptul că atunci când s-a angajat salariile inginerilor debutanți erau mai mici decât cele ale vânzătorilor la magazine ca Zara. Acum, situația s-a schimbat, iar un inginer debutant câștigă mai mult de 1.000 de euro lunar, venitul fiind completat de alte beneficii.
Stagii de practică la Buzău, la 128 km de București
După această parte introductivă, au urmat două sesiuni în amfiteatrul facultății, unde reprezentanții companiilor de stat și private s-au prezentat în fața studenților. Reprezentanții voestalpine Railway Systems România, fosta VAE Apcarom Buzău, le-au dat câteva sfaturi utile studenților prezenți în amfiteatru, unii chiar și din anul I: să se autoevaluze foarte realist și obiectiv atunci când aplică pentru un loc de muncă și, mai ales, să nu aplice pentru prea multe joburi, ci doar pentru cele pentru care se simt pregătiți. Buzăul nu e departe de București, iar compania producătoare de aparate de cale oferă stagii de practică și de internship. Printre studenți s-au găsit și câțiva originari din Buzău, care au fost interesați de propunere, care a fost atractivă și pentru ceilalți, mai ales că studenții nu plătesc decât 10% din prețul biletului de tren, iar Buzăul nu este deloc departe – doar 128 km pe calea ferată.
O prezentare interesantă a susținut și reprezentantul companiei Tecnic, implicată în mai multe proiecte feroviare din țara noastră, cum ar fi Lotul 3 Timișoara Est-Ronaț Triaj. Lotul 4 Ronaț Triaj-Arad, sau Lotul 4 Aleșd-Frontieră Ungaria, dar și din stânga Prutului, ca de exemplu Bender-Giurgiulești.
Provocare la o discuție interactivă
A rupt puțin ritmul un mai vechi colaborator al CFiR, Andrei Vuță, de la HR Design, care i-a provocat pe studenți la o discuție interactivă, întrebându-i ce domenii și-ar alege pentru a lucra în timpul facultății și după absolvirea ei.
La rândul lui, Vuță a spus că dacă ar avea acum 20 și ceva de ani s-ar duce la mai multe stagii de practică, de internship, la mai multe cursuri (dicție, dezvoltare personală etc), ar citi mai mult și ar discuta cu oameni cu o exeperiență mai mare decât a sa.
Universitatea Altfel, programul companiei Viarom Construct
Compania Viarom Construct, care activează în domeniul rutier, dar care intră ușor-ușor și pe piața căilor ferate, le-a pus la îndemâna studenților mai multe proiecte dedicate.
Unul dintre acestea se numește Universitatea Altfel și le oferă viitorilor absolvenți vizite în bazele de producție, dar și la sediul central al companiei. De asemenea, studenții, mai ales cei din anul III, sunt ”momiți” cu stagii de practică. Nu în ultimul rând, reprezentanții companiei la evenimentul Ziua Carierei Feroviare 2025 au prezentat și viziunea lor despre învățământul dual, nu doar pentru ciclul preuniversitar, ci și pentru cel universitar, după modelul francez al alternanței. Concret, în timpul facultății ești, pe rând, și student, și salariat, iar în momentul absolvirii ești deja la curent cu realitățile de pe piața muncii.
Joburi de vară sau cu normă întreagă la TPF Inginerie
Valentin Dobrescu și Cristian Buzatu de la TPF Inginerie au venit în fața studenților cu o prezentare a companiei cu sediul central al Bruxelles și care are peste 5.000 de angajați, în România fiind implicată în mai multe proiecte feroviare, pe tronsoanele Caransebeș-Timișoara-Arad, Ilva Mică-Pojorâtasau Coșlariu-Cluj Napoca, aflate în curs de modernizare sau în pregătire.
Studenții au fost ”ademeniți”, în afară de salariile atractive pe care le pot obține la angajare, și cu alte activități menite să-i destindă în cursul unui an de lucru, cum ar fi cele gastronomice sau de celebrare a companiei (TPF Day) sau zilei de naștere a angajatului. Studenții de la CFDP au la dispoziție din partea TPF Inginerie stagii de practică, joburi de vară, cursuri (de dezvoltare, tehnologice etc) ori posibilități de angajare flexibilă sau chiar cu normă întreagă.
Interacțiunea directă între viitorii ingineri și potențialii angajatori
În finalul evenimentului Ziua Carierei Feroviare 2025, s-a trecut la interacțiunea directă dintre viitorii ingineri și potențialii angajatori.
Mai exact, studenții au putut vizita standurile companiilor amenajate la etajul 1 al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde au stat de vorbă cu reprezentanții companiilor din domeniu. Studenții au discutat față-n față cu posibilii angajatori, au pus întrebări, au aflat detalii despre programele de internship și stagiile de practică și și-au lăsat CV-urile, pentru a putea fi contactați ulterior.
Companii de top la Ziua Carierei Feroviare 2025
Evenimentul a fost susținut de partenerii oficiali: Alvirom Echipamente Protecție (echipamente de protecție pentru specialiștii din domeniul construcțiilor și infrastructurii), voestalpine Railway Systems România (expertiză în proiectare, supervizare și consultanță în proiecte de mare importanță) și Tecnic Consulting Engineering (expertiză în proiectare, supervizare și consultanță în proiecte de mare importanță).
Alături de aceștia, la eveniment au fost prezente numeroase companii din industrie, fiecare cu oportunități pentru viitorii ingineri CFDP:
- administratori de infrastructură – Compania Națională de Căi Ferate SA, Societatea de Transport București STB SA, Metrorex
- constructori de infrastructură – Viarom Construct
- consultanți de carieră – HR Design Consulting
- companii de inginerie, consultanță, proiectare – ISPCF, TPF Inginerie, Egis România, Vio-Top, DB Engineering & Consulting, Consis Proiect
- instituția cu atribuții de autorizare, atestare, omologare, agrementare în domeniul feroviar – Autoritatea Feroviară Română – AFER.
Fiecare reprezentant al acestor companii, de stat și private, au avut câte un mesaj adresat studenților, viitorilor ingineri de căi ferate, drumuri și poduri. Cât de puterenic a fost acesta și cât de receptivi au fost viitorii absolvenți ai facultății rămâne de văzut. Ceea ce este cert este că domeniul feroviar din România se află într-un proces de dezvoltare fără precedent, grație miliardelor disponibile din fondurile europene, și duce o lipsă acută de specialiști. Un gol pe care îl pot umple generațiile viitoare de ingineri de profil.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail