Site logo
31 decembrie 1916: 105 ani de la cel mai grav accident feroviar din România
31 decembrie 2021

În 31 decembrie 1916 și-au pierdut viața aproximativ 1.000 de oameni în cel mai grav accident feroviar din istoria României.

„Catastrofa de la Ciurea” este numele accidentului feroviar din data de 31 decembrie 1916 în care au murit aproximativ 1000 de peroane civili si militari, accident ce a avut loc în gara din localitatea Ciurea de pe linia de cale ferată Bârlad – Iași, potrivit paginii FB, Lecția de istorie. Contraofensiva armatei germane începută în septembrie 1916 şi ocuparea ulterioară a Bucureştiului au determinat un exod masiv al populaţiei către nordul Moldovei, iar în acest context, un convoi militar constituit dintr-o garnitură de 26 de vagoane a plecat pe data de 31 decembrie din oraşul Galaţi, îndreptându-se spre Iaşi. Vagoanele erau însă neîncăpătoare pentru numărul mare de persoane ce călătoreau pe călătoreau inclusiv pe acoperișurile vagoanelor, pe scări sau pe tampoanele de legătură.

Tragedia s-a produs în jurul orei 1.00 din dimineaţa zilei de 1 ianuarie 1917, când trenul remorcat de două locomotive a rămas fără frâne pe o porţiune în pantă a căii ferate dintre gările Bârnova şi Ciurea. Mecanicii au încercat din răsputeri să semnalizeze acustic problema controlorilor din vagoane, însă din cauza aglomeraţiei extreme, aceştia n-au putut ajunge să acţioneze frânele de mână cu care erau dotate vagoanele. Recepţionând semnalele lansate de mecanicii locomotivei, angajaţii căilor ferate din staţia Ciurea au activat un macaz, astfel încât trenul să intre pe linia 2 şi să se evite coliziunea cu o garnitură formată din vagoane cu păcură care staţionau pe linia 1. Numai că din cauza vitezei foarte mari, doar locomotiva şi încă un vagon au reuşit să treacă pe linia 2, celelalte vagoanele au deraiat și s-au ciocnit de cisternele de combustibil, declanşând o explozie şi un incendiu enorm. Trenul a ars ca o torţă în mai puţin de două ore și foarte puţine dintre victimele accidentului au mai putut fi identificate.

Din acest motiv, autorităţile au luat decizia de a îngropa trupurile carbonizate într-o groapă comună săpată în apropiere de Gara Ciurea, la o distanţă de 500 de metri de clădirea gării. Un bilanţ făcut public câţiva ani mai târziu arată că peste 1.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în această catastrofă, aceasta fiind cel mai grav accident feroviar din istoria României.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share