Avalanșă de urări de 8 Martie la CFR, cărora ne alăturăm și noi, felicitându-le pe ceferistele care asigură zi de zi funcționarea sistemului feroviar românesc. Și, alături de urările din partea conducerii companiilor, vă prezentăm și o situație a reprezentării persoanelor de sex feminin în cadrul societăților feroviare de stat.
Să începem cu urările din partea directorilor generali ai celor trei mari companii de stat.
”8 Martie – Ziua Internațională a Femeii – ziua în care timpul se oprește puțin în loc, la fiecare început de primăvară, pentru a aduce un omagiu celei mai puternice ființe de pe Pământ – Femeia! Astăzi vă sărbătorim pe dumneavoastră, pe cele 5.516 doamne și domnișoare ale CFR SA, modele de determinare și curaj pentru toți cei din jurul lor, femei care ieșiți în evidență prin determinare, responsabilitate, implicare profesională și care inspirați generație după generație nu doar să viseze, ci să și acționeze pentru a-și îndeplini visurile! Cu această ocazie, directorul general al CFR SA, domnul Ion Simu-Alexandru, transmite următorul mesaj tuturor femeilor care zi de zi își aduc contribuția la siguranța Căilor Ferate Române:
O urare similară, dar mai scurtă, a fost postată și pe contul oficial de Facebook al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA: ”Cu ocazia zilei internaționale a femeii, CFR Călători urează un 8 Martie minunat tuturor femeilor!”.
În fine, și CFR Marfă a postat pe aceeași rețea de socializare o urare pentru angajatele societății: ”Cu ocazia zilei de 8 Martie dorim tuturor salariatelor CFR Marfă și colaboratoarelor noastre gânduri bune și momente fericite alături de cei dragi ! La mulți ani! – directorul general alături de întreaga echipă CFR Marfă”.
8 Martie la CFR. Peste un sfert dintre ceferiști sunt femei
Dar, dincolo de declarațiile festiviste, să vedem cum sunt reprezentate femeile în sistemul feroviar de stat din România.
Așa cum am văzut din postarea CNCF CFR SA, la compania care administrează infrastructura feroviară sunt angajate 5.516 persoane de sex feminin. Ținând cont că CFR SA are aproximativ 22.200 de angajați, rezultă un procent de aproape 25%.
Directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache, a declarat pentru Club Feroviar că, din totalul de 3.314 angajați ai transportatorului feroviar național, 673 sunt femei. El a ținut să precizeze că persoanele de sex feminin sunt foarte bine reprezentate în conducerea societății. Asupra acestui aspect vor reveni.
La CFR Călători, din totalul de aproximativ 11.100 de salariați, 3.300 sunt femei, potrivit informațiilor furnizate Club Feroviar de Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelelor Transportatorilor Feroviari din România. Ele lucrează cu precădere în sectorul comercial (casiere și șefe de tren), dar și în centralul societății și în cele opt regionale. Sunt și câteva femei mecanic de locomotivă. ”De 8 Martie, la CFR, le adresez tuturor colegelor mele cele mai frumoase urări și mulțumiri pentru că țin România în mișcare zi de zi”, a spus liderul sindical.
CFR SA: Din 26 de posturi de conducere, 10 sunt ocupate de femei
Și acum să vedem cum sunt reprezentate femeile în conducerile companiilor feroviare de stat.
Pe site-ul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, la rubrica ”Conducere” figurează 26 de persoane (inclusiv directorul general), dintre care zece sunt femei, după cum urmează: Jeni Aura Stanciu (revizor general de Control Financiar de Gestiune), Maria Pîrvu (director Contabilitate), Ana-Maria Dascălu (director Juridic), Domnica Luican (director Resurse Umane), Mihaela Virginia Rugea (director Operațiuni Financiare), Manuela Daniela Dumitrescu (director Achiziții), Iulia Staicu (director adjunct Direcția Achiziții), Monica Maria Mihăileanu (director general adjunct Proiecte cu Finanțare Externă), Manuela Badea (director Pregătire Proiecte cu Finanțare Externă) și Oana Brânzan (șef serviciu și purtător de cuvânt).
Niciun director de sucursală regională (din opt) nu este femeie, iar dintre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație, doi sunt de sex feminin: Mihaela Mocanu și Diana Doina Țenea.
O treime din conducerea executivă a CFR Călători, de sex feminin
La Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA sunt nouă directori, dintre care trei sunt femei: Cristina Măntescu (director Contabilitate), Aida Hanganu (director Financiar-Contabil) și Carmen Popescu (director Achiziţii).
Niciun director de regională (din opt) nu este femeie, iar dintre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație, doi sunt de sex feminin: Mariana Prodan și Rela-Nicoleta Ștefănescu.
Matriarhatul de la CFR Marfă
Daniel Apostolache a avut dreptate: Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA este cea mai ”feminină” dintre toate. Aici sunt zece posturi de directori, din care doar opt sunt ocupate. Dintre acestea din urmă, jumătate sunt asigurate de persoane de sex feminin: Mihaela Negoi (director general adjunct Economic-Financiar), Renata Godja (director Comercial), Amalia Brînzan (director Exploatare) și Emilia Răducuța (director Contabil IFRS).
Dintre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație, patru sunt femei: Mirela Delia Cebanu – Ștefănescu, Marilena Gubendreanu, Violeta Constantin și Andreea-Ioana Deac.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail