
„Afaceri” ca la CFR SA. S-a scumpit la tărâțe pe un lot fix în mijloc pe Magistrala 100


Modernizarea Magistralei 100, lotul 3 Drobeta Turnu Severin – Igiroasa, a fost ruptă în dreptul Clisurii Dunării. CFR SA nu dă un leu acum pe modernizarea lotului Drobeta Turnu Severin – Igiroasa pentru a da doi lei mai târziu. Din păcate zilele trecute CNSC a încuviințat decizia de anulare a procedurii de licitație.
Veste proastă pentru modernizarea căii ferate dintre București și Timișoara. Din cauza unei depășiri de 10% în plus cerute de câștigătorul licitației de modernizare Igiroasa – Drobeta Turnu Severin (lot 3) licitația a fost anulată, fapt consfințit zilele trecute de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Cel mai probabil, când va fi reluată, noul preț va fi cu mult peste 10% din ce a cerut acum asocierea desemnată inițial câștigătoare, respectiv FCC – Gulermak.
CNSC le-a unit, apoi le-a respins împreună
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins la începutul acestei săptămâni contestațiile depuse de cei doi participanți la licitația de modernizare a 31 de kilometri dintre Craiova și Drobeta Turnu Severin, anume lotul 3 Igiroara – Turnu Severin. Înainte să respingă contestațiile CNSC le-a conexat.
„Conexează contestațiile. Admite, în principiu, cererile de intervenție formulate de Kolin Inșaat Turizm și de FCC Construccion SA. Respinge, ca nefondate, excepțiile invocate. Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de FCC Construccion și de Kolin Inșaat Turizm în contradictoriu cu CFR SA, inclusiv cererile de acordare a cheltuielilor de judecată, și menține decizia de anulare a procedurii”, au decis prin altele judecătorii.
CFR SA s-a răzgândit
Decizia de anulare vine după ce FCC a solicitat un preț cu până la 10% mai mare decât cel estimat. CFR SA a solicitat inițial un punct de vedere DGPET (Direcția Generală Programe Europene de Transport) care într-o primă fază, în decembrie, și-a dat acordul semnării contractului. Aceeași DGPET, în mod neclar, a revenit asupra adresei inițiale, comunicând din nou că din cauza deficitului bugetar nu se poate suplimenta valoarea proiectului. Adresa DGPET a menționat necesitatea încadrării proiectului în suma aprobată, din cauza deficitului bugetar. Aspect care nu a fost luat în calcul de Guvernul Ciolacu atunci când a crescut fără număr înainte de alegeri unele pensii și alte cheltuieli bugetare.
Un proiect dificil
Lucrările se anunță a fi unele dintre cele mai complexe, ceea ce explică prețurile mai ridicate. Tunelul Balota va fi al doilea tunel ca lungime din România, iar la realizarea sa se vor utiliza camere hiperbarice. În multe cazuri, tunelarea se face la o adâncime atât de mare încât intervine presiunea atmosferică, iar măsurile de siguranță trebuie implementate prin utilizarea diferitelor sisteme hiperbarice. Aceste sisteme oferă sprijin prin efectuarea de intervenții hiperbarice.
În toamna anului trecut, CFR SA a primit două oferte depuse la procedura de achiziție sectorială privind atribuirea contractului de proiectare și execuție aferent obiectivului de investiţii ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, Igiroasa – Drobeta Turnu Severin.
De ce e eronată strategia CFR SA
În astfel de cazuri se pare că cea mai înțeleaptă strategie a CFR ar trebui să fie ”ce-i în mână nu-i minciună”. CFR SA desigur va relua licitația mai devreme sau mai târziu însă atunci prețurile vor fi mult mai mari căci inflația actuală depășește nivelul de 10% pe doi ani.
Nu ar fi prima dată când deciziile CFR SA sunt proaste. Acum câțiva ani CFR a licitat acest lot și nu s-a prezentat nicio firmă din cauza prețurilor prea mici propuse. Licitația a fost reluată la prețuri cumva duble și din câte se vede nici acestea nu vor fi ultimele.
Apoi, reluarea lucrărilor va împiedica traficul feroviar viitor. În loc să fie sincronizate lucrările pe lungimi cât mai mari din întreaga magistrală, CFR SA le va demara pe acest tronson când celelalte sectoare vor fi modernizate. Astfel se va prelungi inadmisibil durata de timp în care traficul feroviar va da serioase bătăi de cap operatorilor din cauza lucrărilor. Este ceea ce reclamă operatorii feroviari de marfă, anume viteze comerciale foarte mici din cauza lucrărilor în derulare ce pot fi întâlnite pretutindeni.
Ce lucrări trebuie făcute
Secțiunea este parte a Coridorului Orient/Est-Meditranean”- LOT 3: IGIROASA ( CAP Y ) – DROBETA TURNU SEVERIN (Cap X), KM 331+000 – KM 362+632, Legăturile CF ale Variantei de Traseu cu Stațiile Prunișor și Drobeta Marfă, Stația CF Drobeta Marfă, Racord CF Dudașu”.
În cadrul procedurii au depus oferte următorii agenți economici:
- Asociere: FCC Construccion, Gulermak Spolka;
- Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. (Leader), Straco Holding.
Valoarea estimată a achiziției publice pentru ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean” – LOT 3: Igiroasa (CAP Y ) – Drobeta Turnu Severin(Cap X) este cuprinsă în intervalul 5.167.135.556,63 lei – 6.152.376.194,85 lei, fără TVA, iar sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2012 – 2027 și Bugetul de Stat.
Durata pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor va fi de 72 de luni, din care 12 luni proiectare și 60 de luni execuție.
Achiziția publică pentru lotul 3 prevede proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare pe un traseu de circa 41,234 km (km 331+000 – 362+632).
Scopul general al implementării proiectului de reabilitate a liniei de cale ferată Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș (225,287 km) vizează:
- îmbunătățirea infrastructurii pentru cresterea vitezei de circulație la valori cuprinse între viteza de 120 km/h și cea de 160 km/h;
- modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului (25 kV);
- mărirea capacității de tranzit;
- asigurarea interoperabilității prin implementarea STI, în special în ceea ce priveste sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din stații si haltele de miscare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități;
- modernizarea stațiilor și a haltelor de mișcare;
- înlocuire poduri, podețe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor;
- modernizare poduri, podețe;
- reabilitarea/modernizarea clădirilor stațiilor de călători, incluzând construcțiile pasarelelor şi/sau tunelurilor pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
- montarea de panouri fonoabsorbante și/sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;
- instalații de centralizare electronică noi, în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
- reducerea valorii maxime a declivității pe secțiunile unde aceasta depășește 18‰. Anularea licitației va duce cel mai probabil la o nouă ratare a țintelor de absorbție. Este puțin probabil că CFR SA va mai avea timpul necesar derulării proiectului după reluarea acestuia, cel mai devreme peste luni bune (recalculare indicatori tehnico-economici, avizare Guvern, reluare licitații, judecare contestații etc.).
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail