Site logo
AGIFER: Lipsa de meseriași de cale a produs deraierea Regio Călători de la Budești Cluj
17 martie 2023

Numărul insuficient de meseriași de cale, fapt ce a dus la întreținerea necorespunzătoare a liniei, a dus la deraierea Regio Călători de la Budești Cluj de pe secția de circulație Luduș-Măgheruș Șieu din primăvara anului trecut. Traverse crăpate, tirfoane nestrânse, depășiri ale valorii admise a torsionării căii și alte asemenea au fost constatate cu ocazia investigării accidentului feroviar.

Pe 13 martie 2022, la ora 18:40, în circulația trenului de călători R 11020, operat de Regio Călători, între HCV Sărmașel și stația CFR Lechința, s-a produs deraierea primului boghiu, în sensul de mers, al vagonului remorcă din compunerea automotorului AMX 1704 ce forma trenul.

Recent, Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a publicat Raportul de investigare a accidentului feroviar.



Deraierea Regio Călători de la Budești Cluj, produsă pe 13 martie 2022

Să vedem care a fost filmul evenimentelor și care sunt concluziile investigației. Pe 13 martie 2022, trenul de călători nr.11020 a fost expediat din stația CFR Luduș, la ora 16:53, cu destinația finală Bistrița Nord.

Trenul a circulat normal până la halta Budești Cluj, o distanță totală de 55,2 km. Viteza maximă de circulație a trenului conform livretului a fost de 50 km/oră. Între această haltă și următorul punct de oprire, respectiv Miceștii de Câmpie, pe teren exista o restricție de viteză de 20 km/oră introdusă în cale în anul 2010 din cauza stării tehnice a suprastructurii căii.

Din halta Budești Cluj trenul a plecat la ora 18:39 și, după parcurgerea unei distanțe de 1430 m, pe o porțiune de linie în curbă cu deviație stânga în sensul de mers și cu o declivitate de 25‰, pantă în sensul de mers al trenului, în timpul circulației cu viteza de 17 km/oră, la automotor s-au simțit trepidații puternice. Imediat, mecanicul automotorului a luat măsuri de oprire a trenului printr-o frânare rapidă.

Automotorul a circulat deraiat aproape 30 de metri

După oprirea trenului s-a constatat că primul boghiu al vagonului remorcă, respectiv al treilea al automotorului era deraiat de ambele osii în exteriorul curbei, roțile aflându-se la o distanță de circa o jumătate de metru de șină. Automotorul a circulat deraiat pe o distanță de 27 m.

După producerea accidentului, circulația feroviară a fost închisă pe distanța Sărmășel-Lechința până a doua zi la ora 3:40. Au fost anulate două trenuri de călători, respectiv trenul nr.11020 pe relația PO Miceștii de Câmpie-Bistrița Nord și trenul nr.11019 pe relația Bistrița Nord-Sărmașel.

Deraierea Regio Călători de la Budești Cluj, produsă din cauza infrastructurii

În urma investigării accidentului, AGIFER a concluzionat că nu automotorul a fost de vină pentru deraiere, el având parametrii tehnici în regulă, ci starea infrastructurii. Dar cine administrează infrastructura feroviară pe secția respectivă? Aflăm din raportul AGIFER: „RC CF este gestionarul de infrastructură feroviară care administrează/gestionează, exploatează și întreține secția de circulație pe care s-a produs accidentul, respectiv Luduș-Măgheruș Șieu, în lungime de 93,5 km”.

RC CF este un gestionar privat de infrastructură, care are același acționariat ca Regio Călători. RC CF și Regiotrans (denumirea anterioară a Regio Călători) au fost înființate la începutul anilor 2000 de Iorgu Ganea și Costel Comana (fost șef al Gării Brașov, care s-ar fi spânzurat în 2015 în toaleta unui avion în Costa Rica).

Deficiențe cu duiumul constatate de echipa AGIFER

deraierea Regio Călători de la Budești ClujDeficiențele constatate de echipa AGIFER pe secția de circulație unde s-a produs deraierea sunt numeroase. Vom cita în continuare câteva dintre acestea, menționate în Raportul de investigare: ”înclinările rampelor defectelor erau mai mari decât valoarea maximă admisă pentru circulația trenurilor (…), iar pe două zone, între două puncte consecutive (…), a fost depășită valoarea admisă a torsionării căii”, ”au fost depășite toleranțele admise la nivelul transversal al unui fir față de celălalt pe porțiunea de curbă unde a avut loc deraierea”, ”nu a fost respectată condiția impusă la art.7, lit. A pct.1 din Instrucția nr.314/1989, care prevede că nu se admite în niciun caz ca nivelul firului exterior al curbei să fie mai jos decât acela al firului interior, la curbele prevăzute cu supraînălțări”.

În plus, au fost verificate 31 de traverse pe zona neafectată de deraiere. „După îndepărtarea excesului de piatră spartă existent pe unele traverse în zona de fixare a plăcilor metalice, la majoritatea traverselor analizate au fost constatate defecte care impuneau înlocuirea acestora, respectiv: crăpături în zona plăcilor metalice pe direcția de strângere a tirfoanelor, uzuri mecanice ale feței superioare ale traverselor, crăpături la capetele traverselor, crăpături longitudinale. Tirfoanele nestrânse, săltate din cauza stării de degradare a traverselor sub plăcile metalice, nu mai îndeplineau rolul de fixare a șinelor și împiedicarea deplasării șinei de pe firul exterior al curbei. Aceste neconformități au permis deplasarea șinelor, fapt care a determinat apariția defectelor la direcției căii”, se precizează în document.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Doar zece muncitori pe o linie de aproape 100 km

Dar să vedem cum s-a ajuns în această situație. În anul 2010, între km 53+000 și km 57+500, s-a introdus restricție de viteză de 20 km/oră din cauza stării necorespunzătoare a căii. În perioada de până la data producerii accidentului, pe curba pe care s-a produs accidentul, singura lucrare executată a fost rectificarea ecartamentului pe 55 de traverse, în luna decembrie 2021.  După preluarea de către RC CF, în anul 2008, a liniei 420 Luduș-Măgheruș Șieu, de la CNCF CFR SA, nu au mai fost făcute lucrări de refacție sau de reparație periodică a căii.

„Din cauza volumului mare de lucrări care trebuie executate, a numărului insuficient de meseriași de cale autorizați și a distanțelor mari pe care sunt introduse restricții de viteză din cauza stării tehnice necorespunzătoare a căii, personalul de conducere al districtului nu a efectuat toate reviziile tehnice și măsurătorile prevăzute de codurile de practică”, se arată în Raport.

La data producerii accidentului feroviar, mentenanța liniilor și aparatelor de cale de pe raza de activitate a acestui district de aproape 100 km era asigurată de un șef de district linii, doi șefi de echipă și 10 muncitori necalificați. „Faptul că forța de muncă este redusă are implicații directe în activitatea de mentenanță, deoarece pentru unele lucrări nu se poate asigura, cu numărul de muncitori ai districtului, formația minimă de muncitori (meseriași cale), reglementată prin codul de practică . Personalul cu atribuții în siguranța circulației din cadrul acestui district este insuficient, raportat la numărul de kilometri convenționali și la complexitatea lucrărilor de întreținere și reparație a liniei, fapt ce a condus la nerespectarea termenelor de efectuare a reviziilor chenzinale sau neefectuarea anumitor lucrări necesare cu ocazia acestor revizii”, mai precizează AGIFER.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share