Odată cu ridicarea stării de alertă, care va avea loc la prima oră a zilei de miercuri, 9 martie, purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în tren, metrou sau tramvai. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă purtarea în continuare a măștii, însă nu se vor mai aplica sancțiuni. Măsura va intra în vigoare în condițiile în care în ultimele 24 de ore peste 100 de persoane au murit de Covid.
Alexandru Rafila a declarat marți că dorința este ca ridicarea măsurilor să nu ducă la creșterea cazurilor, a cazurilor grave și a deceselor. ”Practic, prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a spus Rafila.
Începând de miercuri, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătoriile externe nu se va mai cere formularul de localizare.
Ministrul Sănătății ”recomandă” purtarea măștii, dar nu obligă
Deși dispare obligativitatea, ministrul Sănătății spune cu sunt măsuri pe care autoritățile sanitare le recomandă „cu tărie”. ”Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și, chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi câte au fost astăzi, o incidență de 14 la mie în București și 100 de decese ne îndeamnă să fim prudenți”, a spus Alexandru Rafila.
El recomandă purtarea în continuare a măștii de protecție: „Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități”.
Rafila mai recomandă evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public. Persoanele care vor avea simptome e bine să se testeze, să se prezinte la medicul de familie, iar dacă e pozitiv, la centre de evaluare.
”Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător. Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a mai spus ministrul PSD al Sănătății.
Rafila dă vina pe Guvern pentru modul cum se face ridicarea stării de alertă, de parcă nu ar fi ministru
În cadrul conferinței de presă susținute marți după amiază, Alexandru Rafila s-a comportat de parcă nu ar fi membru al Executivului, ci un simplu medic.
Prin declarațiile sale, a vrut să lase impresia că el, personal, nu este de acord cu modul în care se renunță, dintr-o dată, la toate restricțiile, dar că nu a avut ce face, pentru că Guvernul a decis așa. Guvernul în care el este membru. Și nu simplu membru, ci chiar ministrul Sănătății.
”Lunea trecută am făcut o serie de propuneri pentru ridicarea etapizată a acestor restricții. Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate”, a spus Alexandru Rafila în debutul conferinței de presă.
Întrebat ulterior de ce s-a renunțat deodată, și nu treptat, la restricții, Alexandru Rafila a răspuns: „E o întrebare la care nu am răspuns foarte concret, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”.
Peste 100 de morți de Covid, în ajunul renunțării la toate restricțiile
Grupul de Comunicare Strategică a transmis că până marţi, la ora 10.00, într-un interval de 24 de ore, au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19.
Numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 4.700, cu 353 mai puţin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 695 de persoane, cu 55 mai puţin decât în ziua anterioară. Au fost raportate 101 decese, dintre care patru anterioare intervalului de referinţă.
În Bucureşti sunt 1.464 de cazuri noi de COVID-19, iar în 11 județe sunt între 106 şi 368 de cazuri.
Purtarea măștii în tren, greu de impus și când era obligatorie
În ciuda ”recomandărilor” făcute de ministrul Sănătății, este greu de crezut că pasagerii trenurilor vor purta în continuare mască de protecție.
Portul măștii a fost greu de impus și atunci când acest lucru era obligatoriu, prin lege. Club Feroviar a relatat în ultimii aproape doi ani de zile nenumărate cazuri în care pasagerii trenurilor sau călătorii cu metroul bucureștean refuzau să poarte mască. Protejarea celorlați călători prin purtarea măștii a reușit să fie impusă doar prin controale făcute de forțele de ordine (Poliție, Jandarmerie etc), care aplicau și amenzi.
De miercui, odată cu ridicarea stării de alertă, românii care nu au mașină personală sunt condamnați la infectare. Perfect legal. Cu voie de la Guvern și Președinție.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail