Site logo
Andrei Vuță, HR Design: Nu schimba sala de clasă, schimbă-ți perspectiva!
16 septembrie 2024

Un articol scris de Andrei Vuță – Partener HR Design

Vara aceasta am avut plăcerea să discut cu mai mulți studenți români, fiind solicitat direct de ei sau câteodată de părinții lor, pentru a-i consilia în carieră. Este unul dintre aspectele care îmi plac cel mai mult vis-a-vis de domeniul în care lucrez. Important să precizez că cei cu care am vorbit urmează cursuri la universități de peste tot prin lume (printre altele – Canada, Anglia, Olanda și bineînțeles România).

Ei bine, din toate discuțiile a reieșit o întrebare, pe care mulți dintre ei o considerau extrem de importantă: „Ce e mai bine să fac? Să mă duc într-un schimb internațional de studenți sau să rămân aici unde sunt și să aplic pentru stagii de practică/ să mă angajez?

Nu schimba sala de clasă, schimbă-ți perspectiva!

Răspunsul meu, fără echivoc, a fost și este : „Uitați de schimburile de studenți și alegeți întotdeauna stagiile de practică sau angajările”. De ce asta?

Pentru că, de cele mai multe ori, schimburile internaționale de studenți nu reușesc să-și atingă principalul lor scop, și anume acela de a aduce un plus de experiență PRACTICĂ pentru studenți, la nivel de CUM și DE CE se întâmplă lucrurile în industria sau țara pe care studentul respectiv și le-a ales. În schimb, aceste schimburi internaționale punctează doar ca deplasări per se, mai mult în scopuri turistic și de socializare. A cunoaște locuri și oameni noi este bineînțeles benefic, însă nu vă vor ajuta foarte mult atunci când veți avea primele voastre interviuri. Este de la sine înțeles că o companie nu va fi interesată de țările pe care le-ați vizitat, ci dacă aveți anumite cunoștințe sau știți să rezolvați anumite probleme din domeniul vostru, măcar la nivel de bază.

Astel că, stagiile de practică (atunci când ele sunt făcute corect) și angajările (part sau full time) aduc cu ele infinit mai multe lucruri benefice pentru voi, atât în prezent cât și în viitor. A ști cu adevărat să faceți ceva practic vă va ajuta profesional mult mai mult decât o simplă schimbare a unei săli de clasă.

Așadar, ținta voastră în timpul facultății este să acumulați în primul rând experiențe PRACTICE: să faceți stagii de practică de vară, să vizitați companii și să stați de vorbă cu cât mai mulți experți, inclusiv cu cei din domeniul Resurselor Umane. Chestia asta vă va ajuta să înțelegeți dincotro bate vântul pe piața muncii într-o anumită perioadă de timp și vă va oferi informații precise vis-a-vis de cum să vă comportați profesional pentru a vă dezvolta și a avea succes, acum și pe mai departe.

Așa că, dacă e să mă întrebați pe mine, nu vă schimbați sala de clasă, ci schimbați-vă perspectiva: căutați în fiecare zi aspectele practice ale viitoarei voastre cariere!


Cu o experiență de peste 20 de ani în companii multinaționale de telecomunicații și tehnologie, Andrei consideră că cel mai puternic atu al său este experiența de conducere de echipe și proiecte în întreaga regiune a Europei Centrale și de Sud-Est. Din anul 2021, Andrei și-a început călătoria antreprenorială ca partener în HR Design, o companie de consultanță de resurse umane ce oferă servicii complete de dezvoltare a oamenilor din organizații.

Andrei Vuță deține o diplomă în Inginerie Electrică la Universitatea Politehnica din București și un titlu de Executive MBA de la Asebuss.

Andrei va fi prezent la ”Bazele Carierei Inginerului CFDP” pentru a le transmite studenților Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri câteva idei și sfaturi pentru ca aceștia să își poată realiza un plan de carieră astfel încât să își poată atinge obiectivele pe care și le-au propus atunci când au ales să urmeze cursurile acestei facultăți.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share