Site logo
24 mai 2023

În Monitorul Oficial a fost publicat primul act adițional la Contractul de Servicii Publice semnat de ARF cu operatorul de transport feroviar de călători Astra Trans Carpatic. Este ultima companie care are act adițional cu ARF, după ce autoritatea a publicat anterior în Monitorul Oficial toate celelalte acte adiționale.

Decizia 62 din 19 mai 2023 privind actualizarea contractelor de servicii publice prevăzute la art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1.453/2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022-11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători a fost publicată în MO 447 din 23 mai 2023.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a publicat în Monitorul Oficial primul act adițional la Contractul de Servicii Publice al Astra Trans Carpatic, stabilind că operatorul de transport feroviar de călători e îndreptățit la un sprijin public total de 30,37 milioane lei, din care 3,9 milioane lei reprezintă valoarea estimată a facilităților de călătorie pe anul acesta.

Compensația poate suferi modificări în plus la prima rectificare bugetară, dacă valorile actuale nu acoperă costurile operatorului, situație care trebuie probată cu acte.

Compensația preliminată unitară tren-km pe primele nouă luni ale acestui an este stabilită la 31,75 lei, în creștere cu 3,32 lei tren-km stabilit prin contractul cadru pe întreaga perioadă.

Compensații diferențiate pe operatori

Compensațiile se plătesc până la epuizarea fondurilor aflate la dispoziția ARF cu acest scop. Reamintim că, în premieră pentru aceste contracte, ARF a diferențiat pe operatori compensațiile, fapt normal, date fiind costurile diferențiate suportate de operatori la deservirea rutelor.

Cea mai mică compensație pare a fi încasată de către Softrans Craiova, cu sub 26 lei pe tren-km.

Majorări ale compensațiilor acordate pe tren-km apar și în actele adționale semnate cu ARF de către ceilalți operatori de transport feroviar de călători.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share